Транспорт

Летищата в Бургас и Варна отчитат ръст от 27% на пътниците през септември

   
Летищата в Бургас и Варна отчитат ръст от 27% на пътниците през септември

Септември традиционно се свързва със затихването на работата по Българското Черноморие. Въпреки това, Летище Варна и Бургас отново бележат ръст спрямо септември 2021 г. През август бургаската аерогара имаше значително по-голям успех от тази на Варна, но през септември данните за двете летища отново са близки. Положителната тенденция в броя пътници и самолетодвиженията се запазва и доказва бавното възобновяване на туристическия сектор у нас. 

Според данни на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД,  предоставени на TravelNews, двете летища са обслужили общо над 420 хил. пътници само през септември 2022 г. Това представлявлява ръст от 27% спрямо същия период на миналата година. От друга страна самолетодвиженията през септември са се увеличили с 407.

Южното летище продължава да се справя по-добре и отчита ръст от 43% в броя обслужени пътници през септември спрямо същия месец на миналата година. Пристигнали са 240 684 туристи с  1 873  полета. Това отбелязва и 26% ръст в самолетодвиженията. Оказва се, че туристите все още имат интерес към южните морски курорти. Можем да обясним успеха на Летище Бургас именно с непосредствената му близост до някои от най-популярните места за почивка като Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Созопол, Поморие и други.

Най-силните пазари за Бургас остават Великобритания, Полша, Чехия, Германия и Израел. През месец септември пътниците, пристигащи от Обединеното кралство оглавиха класацията, докато поляци и чехи останаха на по-заден план. Тези 5 държави се задържаха в топ 5 за бургаската аерогара за целия летен сезон. Те пристигаха с пълни самолети, като голяма част от тях бяха чартъри. Полетите по редовните линии на нискотарифните компании Ryanair, Wizzair и EasyJet също допринесоха много за успеха на летището.  А полските авиолинии LOT, както и Norwegian успяха за поредна година да се докажат като едни от най-надеждните превозвачи за Фрапорт. 

Летище Варна отбелязва по-бавен темп, който въпреки това е положителен. Ръстът в посрещнатите пътници е 12% спрямо миналата година. Морската столица е посрещнала 179 357 гости в периода 1 - 30 септември 2022 г., на фона на 160 201 за същия период на миналата година. Самолетодвиженията също са намалели, като през септември тази година те са 1 414 или с 20 повече от миналата година.

Във Варна германският пазар се е наложил като водещ, тъй като фигурира на първо място в класацията. Другите държави, от които морската столица посреща най-много туристи, са България, Турция, Полша и Великобритания. За добрите резултати на Летище Варна влияние оказват редовните линии на Bulgaria Air от София. Интересното е , че през септември Турция се появи в класацията на аеропорта. Това се дължи на факта, че именно тогава стартиха повечето чартъри за Анталия. European Air Charters и ALK дадоха силен старт на почивките в Турция. Разбира се, и редовната линия от морската столица до Истанбул на Turkish Airlines окзва влияние на положителния резултат, тъй като това е много важна връзка за интернационални полети.

Двете аерогари се представят чудесно,  въпреки продължаващата липса на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна. Това са важни пазари за Черноморието и избухването на войната криеше много несигурности в реализацията на летния сезон. С оглед на статистиката от май до септември обаче можем да твърдим, че Фрапорт развива летищатата си повече от добре, а даните доказват, че се работи в посока възстановяване на резултатите от 2019.  

Йоана Шомова

Данни за пътници и самолети на Летища Бургас и Варна за периода 1-30 септември2022 г.

Летище Бургас:

                                                2022              2021

Пътници:                            240 684        168 016     +43%

Самолетодвижения:         1873               1486      +26%

 

Летище Варна:

                                                 2022               2021

Пътници:                            179 357         160 201     +12%

Самолетодвижения:        1414                1394        +1%

 

Източник: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати