Новини Събития

Брюксел ще върне ледената си пързалка тази зима

   
Брюксел ще върне ледената си пързалка тази зима

Брюксел обяви, че ще запази традиционната си пързалка за кънки на лед по време на "Винтърпрет". Докато все повече общини се опитват да намалят разходите, като отменят ледените пързалки и изгасят уличното осветление, Брюксел обяви, че ще запази традиционната си пързалка за кънки на лед по време на "Винтърпрет" ("Winterpret") - празничният завършек на годината, предаде за БТА белгийската агенция Белга.

От 25 ноември до 1 януари центърът на Брюксел отново ще бъде обхванат от празничното настроение за 21-ото издание на "Винтърпрет". А това също означава, че традиционната пързалка ще бъде част от него, независимо дали има енергийна криза, или не. Това обяви в понеделник вечерта Делфин Хуба, съветник в градския съвет на Брюксел. Въпросът за енергоемката пързалка за кънки на лед в Брюксел бе повдигнат от съветника Бианка Дебаетс.

"Пързалка за ролкови кънки като тази в Гент би била енергийно по-щадяща алтернатива", каза тя пред фламандската обществена телевизия Ви Ар Ти . "Мисля, че млади и стари също могат да си прекарат страхотно там. Тя също създава празнична атмосфера, а можете да поставите и сергии за храна наоколо. Така че ми се струва хубава алтернатива." Вилворде, Аршот и Тинен също решиха да оставят кънките в шкафа тази зима.

"Решихме да запазим ледената пързалката на площад "Брукер". Както и в предишните години, ще я покрием, за да намалим потреблението на енергия", каза Делфин Хуба. "Град Брюксел предпочита да плати енергийните разходи на ледената пързалка и избира този допълнителен щрих към зимната атмосфера. След две години на ограничения градският съвет иска "Винтърпрет" в пълния му блясък, както заради психичното здраве на жителите, така и заради привлекателността на града."

Междувременно все повече и повече общини във Фландрия обмислят промяна на уличното осветление, което е най-големият консуматор на енергия. Това сочи проучване на Радио 2. От 134 общини, участвали в проучването, 123 обмислят намаляване на часовете на уличното осветление тази зима или вече са предприели тази мярка.

"Общественото осветление е във вериги, които пресичат общинските граници. Това означава, че няколко общини ще трябва да решат заедно като група: да се включват или изключват през нощта", каза Барт Уоутерс от компанията "Флувиус" (Fluvius).

Мрежовият оператор проактивно отправи предложение към всички общински съвети за изключване на осветлението между 23:00 и 5:00 сутринта, с изключение на петък и събота вечер.

Освен това няколко общини искат да оборудват уличното осветление с LED крушки. Те издържат по-дълго, консумират по-малко и могат да се управляват дистанционно. Едно от всеки три улични лампи във Фландрия вече е LED. Фламандското коалиционно споразумение предвижда до 2030 г. цялото улично осветление във Фландрия да бъде оборудвано с LED лампи. Въпреки това настоящата енергийна криза кара някои общини да ускорят темпото.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати