Събития

Откриха нова велоалея в Царево

   
Откриха нова велоалея в Царево

Нова велоалея има вече в Царево. Тя е продължение на съществуващата от Зона Север до Арапя и е с дължина близо 2 км. Изградена е от бетон, обезопасена е, поставено е осветление. Реализирана е по проект “Велосипедни алеи в Къркларели и Царево”. Финансирането е осигурено по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег България-Турция. 

"Това е част от идеята ни да свържем Царево и Лозенец, а защо не и останалите населени места чрез мрежа от велосипедни алеи. Тази, която открихме е част от много мащабен проект, които включва над 10 лота, този е от Царево до Арапя. Дори някои от туристите, които бяха тук в края на лятото започнаха да я използват още преди да я открием!", съобщи кметът на Община Царево Георги Лапчев. 

Той откри новия обект съвместно с Билал Кушоглу – генерален секретар на партньора по проекта - Специална провинциална администрация Къркларели. Децата от Велоклуб Царево и партньорите по проекта се включиха в обиколка - състезание по новата алея.

Основната цел на проекта е повишаване на привлекателността на района и постигане на устойчиво развитие на културния и природен туризъм, подобряване на социално-икономическото състояние чрез удължаване на туристическия сезон, увеличаване на броя на туристите и увеличаване на времето на престоя там, повишаване на приходите от туризъм и възможности за заетост. Специфичната цел на проекта е засилване на трансграничното сътрудничество между Община Царево и Специална провинциална администрация в Къркларелив областта на устойчивото развитие на туризма, подобряване на достъпа до селищно образувание Арапя и изграждане на туристически обект сървайвър парк в село Мюселим.

Освен строителните работи по обектите, по проекта се проведоха срещи на екипите и администрациите, с което се цели да се засили трансграничното сътрудничество между двата региона и повиши административния капацитет, както и да бъдат планирани нови съвместни проекти. Днес гостите са разгледали музея и местните забележителности.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати