Новини Транспорт

Летището във Франкфурт отбелязва близо 36 млн. пътници

   
Летището във Франкфурт отбелязва близо 36 млн. пътници

Пътникопотокът на франкфуртското летище, основният транспортен център в Германия, е продължил силния си растеж и през септември заради устойчиво високото търсене на ваканционни дестинации, предаде ДПА. Увеличението на броя на пътниците на едно от най-натоварените европейски летища обаче се е забавило заради стачката на пилотите на "Луфтханза" (Lufthansa) в началото на миналия месец.

Пътникопотокът е нараснал с 58 на сто до 4,9 милиона души  спрямо същия месец на миналата година, който е бил силно повлиян от пандемията, обяви днес във Франкфурт операторът на летището "Фрапорт" (Fraport). Без стачката на пилотите на най-важния клиент на "Фрапорт" е щяло да има около 80 000 повече пътници.

"Въпреки края на летните ваканции във всички германски провинции, ваканционните дестинации останаха много популярни до края на месеца", се посочва в комюнике на компанията. "От Франкфурт дестинации най-вече в Гърция и Турция са били много търсени и са надвишили равнищата от предпандемичната 2019 година", според оператора.

Въпреки това общият пътникопоток е продължил да е под предпандемичните нива. Броят на обслужените пътници е бил с 27,2 на сто под равнището от септември 2019 г.

През първите девет месеца броят на пътниците се е увеличил със 127 на сто на годишна основа до 35,9 милиона души, съобщи "Фрапорт". Спрямо 2019 г. това обаче е спад с една трета, уточни операторът.

Междувременно обемите на превозените товари са продължили да се понижават през септември. Те са намалели с 14 на сто на годишна основа до едва 162 000 метрични тона. Според "Фрапорт" това се дължи на цялостното икономическо забавяне, въздушните ограничения заради войната в Украйна и строгите антиковид локдауни в Китай.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати