Анализи Новини

Турция ще надмине целите си в туризма за 2022 г.

  19.10.2022 11:54  
Турция ще надмине целите си в туризма за 2022 г.

Турция вероятно ще привлече повече чуждестранни туристи и ще генерира повече приходи от туризъм, отколкото е предвидено в преразгледаните цели, определени за 2022 г., каза министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитирани от БТА.

"От края на септември досега сезонът е много добър. Резервациите за октомври в цялата страна вървят много добре. Предвиждам, че броят на туристите и генерираните приходи ще надхвърлят поставените цели", посочи министърът на среща с неправителствени организации в турския окръг Орду.

Министърът припомни, че преразгледаните цели за 2022 г. предвиждат 47 млн. чуждестранни туристи и 37 млрд. долара приходи от туризъм.

По думите на Ерсой туристическата индустрия е била изправена пред най-големите предизвикателства досега по време на пандемията от КОВИД-19. 

"Благодарение на мерките, които предприехме, туристическата индустрия в Турция отбеляза най-ниското свиване и най-бързото възстановяване в сравнение с конкурентите си. Отбелязахме силни темпове на растеж както през миналата, така и през тази година", заяви министърът.

Други държави преразгледаха целите си за туризма в посока надолу заради продължаващия конфликт между Русия и Украйна, но Турция не направи това, напротив - преразгледа целите си в посока нагоре, добави той.

"Не виждам никакви проблеми за постигането на тези цели", каза още Ерсой, според когото Турция е променила лигата, в която играе нейната туристическа индустрия. "Сега ние се стремим да станем една от страните в Средиземноморието в лигата на онези, които приемат туристи с високи доходи", каза още министърът. Той отбеляза, че разходите за нощувки, които са спаднали по време на пандемията, са се увеличили значително.

По последни данни на Турския статистически институт средният разход за нощувка е 78 долара през второто тримесечие на 2022 г., което е повече от 68 долара през първото тримесечие и повече от 57 долара през второто тримесечие на 2021 г.

През периода януари-август 29,3 млн. чуждестранни туристи са посетили Турция, което е с над 108 процента повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Само през август страната е посрещнала 6,3 милиона чуждестранни туристи. Съответните цифри за същия месец на 2020 г. и 2021 г. са били съответно 1,8 млн. и 3,98 млн.

Миналата година 24,7 млн. чуждестранни туристи са посетили Турция, а приходите от туризъм в страната са възлизали на 24,5 млрд. долара.Анкета

Къде искате да пътувате през новата 2023 г.?


Резултати