Новини Транспорт

Летящо такси представиха в Дубай

   
Летящо такси представиха в Дубай

Ултрамодерно летящо такси беше представено в Дубай. То е създадено от китайска компания и целта му е бързо да пренася хората на големи градски разстояния. Летящият автомобил прилича на огромен дрон и може да развие до 130 километра в час. Създаден от китайска компания, наречена XPENG AEROH, този тест на електрическо летящо такси предлага поглед в бъдещето, където един ден хората могат да се издигнат над града до своята дестинация, оставяйки задръстванията далеч долу.

Автомобилът с елегантен дизайн може да превозва двама пътници и се задвижва от комплект от осем витла. Компанията твърди, че максималната му скорост е 130 километра в час. За разлика от самолетите и хеликоптерите, превозните средства предлагат бързо лично пътуване от точка до точка, поне по принцип. Един ден превозните средства без пилот могат да превозват пътници през града високо над претоварените пътища. Но секторът все още е изправен пред големи предизвикателства, включително живота на батериите, контрола на въздушното движение и проблемите с безопасността и инфраструктурата.

Летящият автомобил е разработен от авиационния филиал на базираната в Китай компания и е един от десетките проекти за летящи автомобили по света. Само няколко от тях са били успешно тествани с пътници на борда и вероятно ще минат много години, преди някой от тях да бъде пуснат в експлоатация. Тази демонстрация се провежда с празна пилотска кабина, но компанията твърди, че е провела пилотиран полет през юли 2021 г.

Този автомобил е 700 кг, а лети и няма как да предположите, че е толкова тежък. Прилича на огромен дрон, но може да прелети 140 км за 45 минути. Това е първата стъпка в постигането на мечтата за летяща кола. Вярваме, че седалището на компанията, която ги произвежда трябва да бъде в Дубай и това да бъде първият град за летящ транспорт на хора. Дубай работи с частния сектор по създаването на рамка, която да урежда правилата за летящите автомобили. Страната очаква, че през 2024 г. новото поколение на иновативните превозни средства ще бъде готово, а през 2026 г. ще има повече тестове на летящи автомобили.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати