Заведения Новини

Премахват Веселото село от Борисовата градина

  28.10.2022 14:59  
Премахват Веселото село от Борисовата градина

В столичната Борисова градина бутат "Веселото село", днес започна принудителното премахване на незаконно поставените постройки на заведението. Седем декара ще бъдат присъединени към парка, а от собствениците на сградата ще бъдат изискани средствата за разрушаване на обекта, каза кметът Йорданка Фандъкова. 
На събарянето присъстваха освен Фандъкова, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София Здравко Здравков, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Изчакахме срока за доброволно премахване. Собствениците от няколко дни като видяха, че вече няма спасение, започнаха постепенно да премахват част от обекта, но срокът е изтекъл, затова така, както поехме ангажимент, техниката влиза", обясни кметът. Фандъкова подчерта, че в района има дървета, към които изпълнителите трябва да се отнасят много внимателно, за да ги запазят. 

Арх. Здравков допълни, че собствениците са използвали всички възможни механизми да бъде забавено премахването. Фирмата се е криела от месеци, за да не получи съобщенията. Въпреки това заповедите за доброволно премахване бяха връчени, каза още той. 

Кметът Фандъкова съобщи, че в проекта за ПУП е заложено на мястото на "Веселото село" да има детска площадка, но тя може да бъде изградена едва след приемането на ПУП. Затова след събарянето теренът ще бъде почистен и облагороден, поясни кметът Фандъкова. Тя припомни, че скоро към Борисовата градина бяха присъединени 12 дка от къпалнята "Мария Луиза", където район "Средец" приключва работа с премахването на оградата.

За автокъща "Капитолия" в парка, която също подлежи на премахване, все още се водят дела.