Събития

България ще промотира традиционните си храни в новия програмен период

   
България ще промотира традиционните си храни в новия програмен период

Традиционните български храни ще бъдат промотирани в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони. Това обяви зам.-министърът на земеделието Георги Събев при откриването на първото изложение "Български традиционни и планински продукти 2022", което се провежда пред НДК, до кино "Кабана". Промоцията ще става чрез специална мярка, която е предвидена в новата програма. Целта е земеделските производители да имат директен достъп до пазара и широката публика, обясни Събев. Става въпрос за традиционни български зеленчуци, плодове, храни и вина, както и такива, които са регистрирани с географско означение.

Българският потребител все по-често търси местни, автентични, традиционни продукти. На изложението пред НДК има производители от Родопите, Странджа, Сакар, Стара планина, Дунавската равнина и от Пиринско. "Радвам се, че има голям интерес към събитието, както от страна на изложителите, така и от посетителите", подчерта Георги Събев. Той допълни, че вече могат да се регистрират планински продукти. Вече това са направили производители на няколко десетки продукти.

Първото изложение "Български традиционни и планински продукти 2022" събира производители на местни, регионални и планински традиционни храни и продукти в България. Пред НДК могат да се опитат всякакви селскостопански стоки, занаятчийски продукти, храни и напитки, в това число и вина. Те са важна част от развитието на регионите, на селския и гурме туризма и представянето на културното богатство на България, отбеляза организаторът Мирослав Иванов, главен редактор на туристическата медия TravelNews.

"Решихме да направим изложението, каквито се правят в редица западноевропейски държави – с представяне на местните и традиционни продукти, директно от производителите и от фермите. Това е и начин да се популяризират характерните храни и занаяти – нещо, което е важно за развитието на туризма по региони", подчерта той.

Освен традиционна българска лютеница на изложението може да се дегустира сирене, кашкавал, нови сирена с български билки, месни продукти, филе "Елена", интересни нови студени чайове от български билки, продукти от розово масло, мед, вино, малини, ягоди и други.

Организатор на изложението е TravelNews в партньорство с Министерството на земеделието и "Хранкооп София". В него участват 37 земеделски производители и малки ферми.

 

Габриел Драгиев 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати