Хотели

Зам.-министър Ирена Георгиева: Търпение, хотелиери. Дължимото ще ви бъде изплатено до края на ноември

   
Зам.-министър Ирена Георгиева: Търпение, хотелиери. Дължимото ще ви бъде изплатено до края на ноември

До края на месец ноември хотелиерите ще си поличат всички средства за помощта, която са оказали на бежанците от Украйна. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.По думите й в момента се осъществяват проверки и пълен преглед на разплащането. 

"Всичко дължимо ще бъде платено, ако има твърди доказателства за нощували украински граждани, бежанци от войната в Украйна, приети от съответните хотелиери. Това, което правим в момента, е пълен преглед на първата Програмата – от 1 март до 31 май, за да можем да доплатим всички нощувки, за които те претендират. Има възможност всеки да изрази своята претенция за това какво не е платено, да докаже, че са нощували при тях украинци, и ние да можем да се разплатим. Планираме това да се случи в най-бързи срокове. Ние сме платили до месец септември включително“, уточни тя. 

Заместник-министър Георгиева обясни, че проверката не е лесна, защото се сравнява с няколко източника на първична информация. 

По думите й Министерството на туризма администрира осъществяването на програмата и по силата на този ангажимент и разплащането с хотелиерите.   

"Действително ние използваме неусвоени европейски средства по програмите, завършили през 2020 г. Процедурата, по която ние получаваме европейските програми, е по-сложна и по-дълга. Разплащайки се с хотелиерите, ние авансираме със средства от националния бюджет“, поясни тя.  

Заместник-министърът на туризма призова хотелиерът към търпение. Тя увери че, на тях ще им бъдат изплатени всички дължими средства, но след изискваните и налагащите се проверки и контроли.  

Програмата за настаняването на украински бежанци у нас е удължена от 1 до 15 ноември. Според Ирена Георгиева това е най-добрият възможен вариант. Тя обясни, че от 8000 държавни и общински бази, годни за настаняване на бежанци са само 5000.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати