Новини Транспорт

Райънеър отчита рекордна печалба през първото си полугодие и много силно възстановяване на въздушния трафик

  07.11.2022 14:40  
Райънеър отчита рекордна печалба през първото си полугодие и много силно възстановяване на въздушния трафик

Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) обяви, че е постигнала рекордна печалба след облягане с данъци през първата половина на финансовата й 2022 година, приключваща в края на септември. Превозвачът очаква да се върне към нивата си на печалба отпреди пандемията тази година, като постигне положителен финансов резултат от най-малко 1 милиард евро (993,80 милиона долара), съобщи Ройтерс.

Възстановяването на въздушния трафик и рентабилността вероятно ще продължат да бъдат "много силни" поне през идните три години, позволявайки на ирландската авиокомпания, която вече е най-голямата в Европа по брой пътници, да постигне значителни печалби, каза главният изпълнителен директор на "Райънеър" Майкъл О'Лиъри.

Компанията е спечелила 1,371 милиарда евро (1,36 милиарда долара) през шестте месеца до края на септември. Въпреки че това бе малко под прогнозата за печалба от 1,385 милиарда евро, все пак остава доста над предишния максимум за първо полугодие, достигнат през 2017 г.  - цели 1,29 милиарда евро. Рекордните 95 милиона пътници са били обслужени от "Райънеър" през първото полугодие на финансовата й година.

Компанията предвижда печалбата й след отчитане данъци да е между 1 милиард и 1,2 милиарда евро през цялата настояща финансова година, която приключва на 31 март. Прогнозата обаче остава "силно зависима" от това да не настъпят неблагоприятни събития.

"Опасенията относно въздействието на рецесията и нарастващата инфлация на потребителските цени върху бизнес модела на "Райънеър" бяха силно преувеличени през последните месеци", заяви още О'Лиъри, който обясни, че очаква стабилните нива на въздушен трафик да продължат "поне през следващите 18 месеца".

Той прогнозира и много силен ръст на печалбата и въздушния трафик през следващите три години, при положение че цените на петрола останат относително стабилни.

Комбинацията от увеличение на трафика с 15 на сто и с 14 на сто на цените е нещо, което О'Лиъри заяви, че никога не е виждал в брашна, позовавайки се на данните за второто тримесечие. Резервациите за ноември и декември остават силни.

През последните седмици някои конкуренти на "Райънеър", сред които "Уиз Еър" (Wizz Air), "Бритиш еъруейз" (British Airways) и "Луфтханза" (Lufthansa), предоставиха сравнително оптимистични оценки за авиосектора, съобщавайки, че се забелязва продължаващ ръст в продажбите на билети.

Главният изпълнителен директор на "Райънеър" обаче предупреди, че е загрижен, че американският самолетостроител "Боинг" (Boeing) ще може да достави за следващото лято само 40-45 от обещаните 51 самолета "737 МАКС" (737 MAX).

Главният финансов директор на превозвача, Нийл Сорахан, изрази надежда броят на пътниците да нарасне до 185 милиона през идната година.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати