Новини Турагенции

Туроператорът Corendon пуска програми от Швеция за България от 2023 г.

   
Туроператорът Corendon пуска програми от Швеция за България от 2023 г.

Един от най-големите нидерландски туроператори - Corendon, започва да предлага програми за Българското Черноморие от Швеция през следващата година. Това обяви за TravelNews Милен Ганев, ръководител на департамента по входящ туризъм в българския туроператор "Аватар тур", който е партньор на голямата компания. Той се срещна с ръководството на Corendon по време на изложението WTM, което се провежда в Лондон.
Corendon започва да предлага почивки в Слънчев бряг и Несебър. Туроператорът има и собствена авиокомпания със същото име. Тя ще прави чартъри от Стокхолм до Бургас.
"Шведският пазар е почти загубен и забравен за българския туризъм през последните 15 години. Надяваме се да започне възстановяване и силна реклама", коментира Ганев. Преди години Слънчев бряг беше любимият курорт на шведите и най-вече на младите хора. Те идваха много от рано по морето, още в началото на май и пълниха хотелите в крилата на сезона. Заради негативни отзиви и никаква реклама се получи огромен отлив.
От 2003 до 2009 г. броят на шведите надхвърля 100 000 и влизат в топ 15 на най-големите пазари за туризма ни. През 2019 г. пада на 37 000 гости при спад от 23% спрямо предходната година и се нареждат чак на 27-мо място, показват данните на Министерството на туризма.
Туроператорът Corendon е започнал през тази година да води още туристи от Дания по Българското Черноморие, каза Милен Ганев. "Имахме добър старт и ще разширяваме програмите през следващия сезон", допълни той. Отделно чрез компанията пристигат гости от Нидерландия и Белгия, където е най-силна. През 2022 г. доведохме над 17 000 туристи от двете страни и почти достигнахме нивата от 2019 г., отбеляза Ганев. Войната в Украйна се е отразила негативно в началото на сезона, за да не се възстановят изцяло двата пазара и дори да се реализира ръст от тях.
Българският туроператор "Аватар тур" работи още на пазарите в Чехия, Полша и Румъния. Очаква да заработи и на британския пазар.
 
Мирослав Иванов, Лондон


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати