Новини Събития Турагенции

Туроператорът IDS Bulgaria не очаква възстановяване на френските туристи и през 2023 г.

   
Туроператорът IDS Bulgaria не очаква възстановяване на френските туристи и през 2023 г.
Туроператорът IDS Bulgaria участва на борсата в Лондон
  Мирослав Иванов

Туроператорът IDS Bulgaria не очаква възстановяване на френските туристи към страната ни и през 2023 г. Това обяви за TravelNews Екатерина Манолова, изпълнителен директор на компанията, по време на международното туристическо изложение WTM в Лондон, което завърши вчера. „Чартърната програма от Нант до Варна за тази година беше отменена заради войната в Украйна“, обясни тя. Отливът на френски туристи е 99%, като някакво възстановяване може да се очаква през 2024 г. За сравнение туроператорът е посрещал близо 8000 французи в България преди пандемията. Те посещават Варна, Златни пясъци, Каварна и Свети Влас на юг. Основно обаче идват за обиколни турове на България. Търсят и много планински туризъм, подчерта Манолова.

Другият изпълнителен директор на IDS Bulgaria Димитър Димитров обясни, че френските туристи трудно могат да се върнат без сериозна реклама на пазара. „Държавата нищо не прави на този голям пазар в Европа. Във Франция нищо не се чува за България или когато има нещо, то е негативно“, коментира той. По думите му французите са добри туристи, защото търсят забележителности, а България има много какво да предложи.

Основен проблем е, че липсват полети на нискотарифните авиокомпании между Франция и България. До Варна и Бургас почти няма полети. Двете летища трябва да работят да привлекат френските нискотарифни авиокомпании, както още Ryanair или Wizz Air, посочи Димитров. От София до Париж Бове летят Wizz Air и Ryanair. До Шарл де Гол оперира само „България Еър“, а през летния сезон и „Ер Франс“.

Франция е един от перспективните пазари за развитие и привличане на туристи в България. През 2019 г. у нас са пристигнали над 207 000 французи, като е реализиран ръст от само 2.2%, показват данните на Министерството на туризма. По този показател се нарежда на 13-то място сред пазарите за чуждите туристи. През 2021 г. са дошли над 166 000 французи.

IDS Bulgaria работят още на пазарите в прибалтийските страни, от където също са свалени чартърните програми заради войната. Туроператорът работи и в Полша, от където очаква чартърна програма до Бургас през 2023 г., тъй като най-много се търси и е много популярен Слънчев бряг.

Мирослав Иванов, Лондон



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати