Новини Хотели

В Банско очакват по-добър зимен сезон

  10.11.2022 14:32  
В Банско очакват по-добър зимен сезон

В сравнение с миналата 2021 г. настоящата се очертава по-добра за родния туризъм, съобщи БТА. По време на форума "БГ ТУРИЗЪМ - ЗИМА 2022/2023" в Банско, организиран от информационната агенция, министърът на туризма Илин Димитров отбеляза, че това, което има в България като съотношение цена-качество, е настина добро. Туроператорите ни отчитат голям интерес от страна на Обединеното кралство, с над 30 % повече от миналата година, а от Румъния – с над 7 %. Министерството е започнало кампания и за популяризиране на туризма в няколко държави, първата от които е била Полша. Предстоят срещи и в Израел, Великобритания, Германия, Чехия и Унгария. Те ще бъдат осъществени преди началото на летния сезон. 

 

Илин Димитров

Министър Димитров посочи още, че очакваните субсидии за електрическа енергия ще помогнат на хотелиерите да предвидят разходите си. Има и мярка, която задържа цената на тока при сериозната инфлация, каза още министърът. Той изрази надежда да има решение и за компенсации за природния газ, но допълни, че това е европейско решение. "Продължаваме политиката на предишното правителство – да развиваме и алтернативния вид туризъм – посочи още Димитров. – Правим срещи в пет държави с представители на бизнеса, за да покажем, че държавата застава зад туризма“. В тази връзка, министърът изтъкна и ролята на позитивните послания за българския туризъм и съобщи за новите инициативи за популяризирането му в партньорството с БНР, чрез излъчване на 11 езика на аудио и видео подкаст предавания

Целта е да се задълбочи рекламата на нашите летни и зимни курорти. Тази инициатива ще бъде финансирана от ведомството, а българският туризъм ще бъде рекламиран и в "Евронюз". По отношение на хотелиерите, приемащи украински бежанци, министърът увери, че се прави всичко необходимо, за да няма пропуснати плащания.