Новини Транспорт

Wizz Air се присъединява към Алианса на Европейската комисия за авиация с нулеви емисии

   
Wizz Air се присъединява към Алианса на Европейската комисия за авиация с нулеви емисии


 Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания и най-екологично устойчивият авиопревозвач в световен мащаб, се присъедини към Алианса за авиация с нулеви емисии (AZEA). Това е доброволна инициатива, стартирана от Европейската комисия, за да проправи пътя за следващо поколение устойчиви самолети. Членовете ѝ са редица публични и частни заинтересовани страни в авиацията, обединени от споделената мисия за декарбонизиране на индустрията чрез улесняване на успешната комерсиализация на водородни и електрически самолети.
На 14 ноември Wizz Air стана част от Генералната асамблея, организирана от EUROCONTROL и ръководена от Главна дирекция „Отбранителна индустрия и космос“ (DEFIS) на Европейската комисия. Членовете на AZEA ще работят заедно за идентифициране на бариерите за напредването на самолети с нулеви емисии. Партньорите ще си кооперират по създаването на препоръки и пътна карта за справяне с тях, както и за насърчаването на инвестиционни проекти.
В рамките на AZEA, Wizz Air от позицията си на ултра нискотарифен превозвач ще споделя информация с членовете относно очакваните предизвикателства и решения за постигане на самолети с нулеви емисии. Нискотарифните превозвачи са в добра позиция да водят прехода към по-устойчива авиационна индустрия. Те имат значително по-нисък въглероден отпечатък на пътнико-километър в сравнение с други авиокомпании заради нисък разход на гориво, модерна и технологична флотилия, висока плътност на седалките и коефициент на натоварване. Участието в срещите на AZEA ще осигури на Wizz Air много по-задълбочено разбиране за това как експлоатацията на водородни самолети с нулеви емисии може да повлияе положително на бъдещия бизнес модел на авиокомпанията и в крайна сметка да елиминира влиянието на сектора върху климата.
Присъединяването към AZEA е допълнителна демонстрация на постоянния ангажимент на Wizz Air към устойчивостта. Компанията има за цел да намали интензитета на въглеродните емисии на пътнико-километър с 25% до 2030 г. В стратегията на компанията за устойчивост ключова роля заемат иновативни технологии, като например водород.
Йохан Ейдхаген, директор ESG и персонал в Wizz Air, коментира:„Радваме се, че се присъединихме към AZEA и очакваме с нетърпение да си сътрудничим с членовете на Алианса по текущите изследвания и разработки, необходими за оперирането с водородни самолети. Наложително е всички заинтересовани страни в авиационния сектор – от авиокомпании и летища до регулаторни органи и доставчици на гориво, да се координират, за да се гарантира, че инфраструктурата е готова за внедряването на тази технология в голям мащаб. Ние в Wizz Air оставаме верни на стратегията ни за устойчивост и се ангажираме да инвестираме в нови технологии, проправяйки пътя към по-устойчиво въздушно пътуване. Ние сме и ще продължим да бъдем най-екологичният избор за летене.“
 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати