Новини Турагенции

Пет коледни базара може да посетите близо до България

  21.11.2022 16:20  
Пет коледни базара може да посетите близо до България

Коледното настроение вече започва да витае във въздуха, а приказните базари в цяла Европа се готвят да посрещнат своите посетители и да ги потопят в магията на Коледа. Всички сме чували за грандиозните празнични градчета в Берлин, Виена, Прага, Мюнхен, Страсбург, но заради липса на време, средства или пък недостатъчно желание, мнозина сме ги виждали само по снимки. Ако обичате коледното настроение, но не ви се прекосява половин Европа, в близост до България също има разкошни празнични базари, които да повдигнат духа ви и да ви изумят с бляскави украси и вкусни изкушения. Въпреки че не са толкова популярни и не са препълнени с тълпи екзалтирани туристи от цял свят, по нищо не отстъпват на големите си конкуренти и си заслужава да бъдат посетени.

Драма, Гърция

Само на 100 км от българската граница с Гърция всяка година се издига кокетно коледно градче, в което празничната атмосфера цари през целия декември. Въпреки че сме свикнали да посещаваме южната ни съседка основно през лятото за морски отдих, всъщност има с какво да ни впечатли и по Коледа. В град Драма години наред строят най-голямото коледно градче в цяла Гърция, известно като Онируполи. Дървени къщички, които напомнят домовете на приказни герои, се подреждат една от друга и от всяка се носят аромат на коледни сладкиши, вурстчета и греяно вино. Целият площад се изпъстря с разноцветна коледна украса, вълшебни светлини и пищни гирлянди. Гостите стават свидетели на ефектна празнична програма, изпълнена с музикални концерти, театрални постановки, весели игри за децата, песни, танци, изложби, шоу и много атракциони. Събитието е считано за най-мащабното коледно мероприятие на територията на Гърция. Разходката из уличките на коледното село е впечатляваща и през деня, но когато се стъмни и светлините грейнат, пейзажът става още по-празничен. За разлика от големите базари в западноевропейските столици, в Драма е значително по-евтино и достъпно, а освен това е и само на час път от българската граница. Базарът ще бъде отворен от 5 декември до 2 януари 2022 г.

Сибиу, Румъния

Не столицата Букурещ, а град Сибиу е най-популярната коледна дестинация в Румъния. Той се намира на 300 км от Русе и през декември се преобразява в приказно място с невероятно коледно настроение. Хора от цяла Румъния се стичат ежегодно натам, а в последно време базарът в Сибиу се радва и на световен интерес. Голямото събитие се случва на главния градски площад, който е осветен в пъстри светлини и всяка вечер се провежда интересно интерактивно шоу, по време на което се прожектират фигури върху историческите сгради там. Украсата пък е една от най-пищните и е буквално на всеки ъгъл.

Заселилите се в региона германци и унгарци преди повече от 500 години са допринесли за коледните традиции в Сибиу, както и за историята и културата на града. Румънските базари се отличават и с огромното разнообразие от деликатеси, които можете да опитате. Повечето от къщичките са именно кулинарни павилиони, където се предлагат както традиционни за Румъния ястия, така и типично коледни лакомства. Базарът в Сибиу вече работи и ще бъде отворен до 8 януари.

Брашов, Румъния

Областта Трансилвания в Румъния е сред най-интересните за посещение места целогодишно, но през декември е и удивителна коледна дестинация. Пищен базар с дългогодишни традиции се провежда в град Брашов, намиращ се на 257 км от Русе. Тази година той отваря врати на 30 ноември и ще краси центъра на града до 8 януари. Името на фестивала е "Град от приказките" и напълно подхожда на атмосферата, която организаторите създават. Маркетът се простира на огромна площ в стария център на града. Емблематичен е с рекордно големите живи елхи, които всяка година го правят забележителна коледна атракция, заедно с наистина щедрата украса. Музикалната програма е богата и разнообразна, а на коледния базар в Брашов много хора избират да посрещнат и новогодишната нощ под звездите и блясъка на лампичките, тъй като по традиция се организират специални партита с DJ и други вълнуващи изненади.

Нови Сад, Сърбия

Нови Сад е колоритен и пленителен град в Сърбия, където се провежда един от най-големите коледни базари на Балканите. Имайте предвид, че сърбите празнуват Коледа на 7 януари, а Бъдни вечер на 6 януари, така че ако за нас кулминацията на коледните празненства е 25 декември, там настроението продължава още по-дълго. Базарът ще отвори врати официално на 21 ноември. Той се провежда на Площада на свободата, който се намира срещу катедралата в Нови Сад. Украсата от година на година става все по-впечатляваща, а характерни за там са падащите от небето лампички. Малчуганите ще останат доволни от посещението там, защото за тях винаги се организират интересни веселби. Не минава Коледа без Ледена гора, зимна пързалка, много въртележки, музикални концерти и, разбира се, срещи с белобрадия старец. Едва ли за родителите Дядо Коледа ще представлява интерес, но пък павилиончетата с типично сръбски местни деликатеси - със сигурност. Запазена марка на базара в Нови Сад е и дегустацията на различни вина, местно производство.

Букурещ, Румъния

Коледният базар в румънската столица е може би най-близкият до България и същевременно един от най-хубавите в Европа. Интересното там е, че градът е откупил част от украсата на Париж, ползвана в предходни години и тя наистина си заслужава да бъде видяна на живо. Букурещ е едва на 80 км от Русе и се стига до там за час с автомобил от България. Самият базар е разположен точно срещу сградата на парламента, която е втората по-големина административна сграда в целия свят след Пентагона в Щатите. Площадът се изпълва с над 60 коледни къщички, въртележки, огромна елха, няколко сцени, пейки и масички, шатри, сергии с украси, сувенири и подаръци. Тази година базарът ще работи от 1 до 30 декември. Ако го посетите, задължително опитайте мамалига, гофрети и греяно вино и останете за запалването на елхата, защото тя е обградена от стотици светещи в небето гирлянди, които правят изживяването магично.

 


Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати