Новини Събития

Гърция привлича дигиталните номади

  24.11.2022 10:21  
Гърция привлича дигиталните номади

Перспективите, които предлагат за развитието на Гърция т.нар. "дигитални номади", беше тема на първата конференция "Работа от Гърция", организирана от Marketing Greece - обединение, създадено за представяне на възможностите на гръцкия туризъм, съобщава ЕРТ.

Министърът на туризма Василис Кикилиас каза пред форума, че в очите на северноевропееца Гърция е идеалната дестинация както за работа като "дигитален номад", така и като място за живот след пенсиониране.

Кикилиас подчерта, че Гърция може да съчетае традиционното гостоприемство със съвременните инструменти на маркетинга, които помагат за представянето на нови туристически продукти. Той сподели, че представители на големи международни туристически компании изразяват желание да работят в Гърция и заявяват, че с климата си страната помага за доброто психологическо състояние на служителите им.

От своя страна министърът на дигиталната политика Кириакос Пиеракакис каза, че Гърция вече предоставя различни облекчения за дигиталните номади да се установят в Гърция. Едно от тях е, че след няколко седмици вече ще стане възможна регистрацията на еднолично дружество чрез портала на гръцката администрация gov.gr.

През 2018 г. електронните услуги, които е предоставила администрацията, са били 9 милиона, а тази година вече са достигнали 1 милиард, допълва БТА.

Алтернативният министър на външните работи Милтиадис Варвициотис отбеляза, че Гърция е сред първите страни, които са се ориентирали в новата тенденция на дигиталните номади. Гръцкото външно министерство вече е въвело специални бизнес визи, визи за дигитални номади и студентски визи и пристъпва към въвеждането на медицинска виза за посетители, които искат да дойдат в Гърция за лечение.