Новини Събития

Паметникът Бузлуджа може да бъде отворен за посетители следващата година

  27.11.2022 10:32  
Паметникът Бузлуджа може да бъде отворен за посетители следващата година

Дейностите по обезопасяване се очаква да приключат съвсем скоро преди настъпването на зимата. Новата инициатива на фондация "Проект Бузлуджа", която се занимава с дейности, насочени към отваряне и социализиране на едноименния монумент, се нарича "Отряд Бузлуджа". Тя е свързана с набиране на доброволци от Казанлък и региона, които да се включат в каузата с различни дейности. Това съобщи пред журналисти председателят на фондацията арх. Дора Иванова по време на събитието "Коктейл с кауза", цитирана от БТА. Дейностите по обезопасяване на паметника се очаква да приключат съвсем скоро преди настъпването на зимата, а от следващата година той ще може да бъде отворен за посетители, посочи още тя.

В "Отряд Бузлуджа" може да се включи всеки, който иска да бъде съпричастен към дейността на фондацията. "Имаме конкретни задачи на терен, а всеки месец предстои да правим срещи като тази в Казанлък", обясни тя и съобщи, че следващата сбирка ще бъде на 9 декември.

Арх. Иванова посочи още, че освен в дейностите на терен, доброволците могат да се включат и в дългосрочните цели и акции на фондацията. "Бихме искали да продължим неписаните истории за "Бузлуджа", а има толкова много хора, които могат да разкажат от първо лице за паметника. Смятам, че всеки може да участва в тази инициатива", коментира тя и подчерта, че популяризирането на каузата и развиването на мрежата от партньори също е много важно.

Арх. Дора Иванова изрази мнение, че извършените до момента дейности са една огромна стъпка напред за каузата на фондацията и благодари за подкрепата на Община Казанлък, Областната администрация в Стара Загора и Министерството на културата. "През последната година успяхме да опазим всички мозайки, да премахнем опасните отломки от покрива, да почистим сградата и да изградим вътре безопасни зони и пътеки. Предстои да бъде изграден информационен павилион, а в сградата ще има физически макет и видеопрожекции", обясни тя. Иванова посочи, че това са само първите стъпки, а основната цел е монументът да бъде защитен изцяло и да се превърне в културен център за съвременно изкуство, музика и театър.

"Това е най-известната българска сграда в света и хора идват от цял свят, за да я видят. Всички, които се интересуват от архитектурата й, е важно да знаят и историческите факти за нея", коментира Дора Иванова и напомни, че паметникът е построен с идеологическа цел. Тя подчерта, че социализирането на монумента ще има голямо влияние върху развитието на туризма в региона и изрази надежда "Отряд Бузлуджа" да се превърне в една активна група в града и региона, която да помогне за развитието на проекта. "Смятам, че от всеки един от нас зависи да променяме нещата към по-добро", каза още тя.