Новини Събития

Албания е на първо място в света по увеличение на туристите с 18%

   
Албания е на първо място в света по увеличение на туристите с 18%

Албания е туристическата дестинация с най-голямо увеличение на туристическия поток през тази година, предаде за БТА албанската агенция АТА, позовавайки се на класация на Световната организация по туризъм (UNWTO).

Класацията бе споделена в социалните медии от албанския премиер Еди Рама, като Албания е начело на списъка с увеличение от 18% през първите 9 месеца на текущата година в сравнение с 2019 г..

На второ място в класацията е Сен Мартен с 16% ръст на туристическия поток, а по-нататък са Етиопия, Хондурас, Андора, Пуерто Рико, Доминиканската република, Колумбия, Ел Салвадор и Исландия.

От януари до септември около 6,4 милиона чуждестранни туристи са посетили Албания, посочва агенция АТА.

Поради дългата брегова ивица Албания разполага с много плажове от север на юг като Велипоя в Шкодра, в Шенджин в Лежа, в Дуръс, Вльора, Химара и Саранда и т.н., посещавани не само от албанци, но и от чужденците, които избират Албания като туристическа дестинация през летните месеци. Също така Гирокастро, Берати, Бутринти, Круя, Тирана, Шкодра и др., са с голямо търсене като дестинации за исторически и културен туризъм.

Също така Албания предлага целогодишен туризъм и туристическите селища в северната част на страната напоследък са свидетели на голям брой туристи, като инфраструктурата за приключенски туризъм също се развива.

Албания има много реки, лагуни и национални паркове, които привличат туристи от цял ​​свят.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати