Събития

Зеленски представи кандидатурата на Одеса за Световното изложение през 2030

   
Зеленски представи кандидатурата на Одеса за Световното изложение през 2030

Президентът на Украйна представи лично кандидатурата на Одеса за провеждане на Световното изложение през 2030 година, съобщи офисът на украинския държавен глава. Киев публикува и видео презентацията на Зеленски пред 171-та Генерална асамблея на Международното бюро на световните изложения.

Президентът на намиращата се във война Украйна акцентира върху това, че към 2030 година украинското възстановяване ще е демонстрирало значителна част от планираните резултати, а именно – в Украйна ще може да се види на какво е способно човечеството, когато всички народи си сътрудничат в името на мира и сигурността, развитието и по-удобно бъдеще за всички хора.

Зеленски отбеляза, че в това е и основополагащият смисъл на тези изложения. Така че, реалността в Украйна и духът на световните изложения ще са в хармония. Именно в Украйна и именно през 2030 година. „Когато посетите Украйна и нашата одеса през 2030, вие ще можете да почувствате силата на свободата и културата не просто на една страна и един град. Вие ще почувствате потенциала на цялото човечество. Ето защо 2030. Ето защо Одеса, Украйна и Черно море. Ето защо Световно изложение“, продължи Зеленски.

Извеството британско архитектурно бюро Zaha Hadid Architects заедно с проектанти от одеското бюро JKLab Architects и West8 вече представиха концепция за панаирното градче на Експо 203 на брега на Хаджибейския лиман.

За да бъде избрана кандидатурата на Одеса трябва да събере мнозинство от минимум 170 гласа от представителите на страните-членки в Бюрото в Париж. За домакинство се борят още Рим (Италия), Москва (Русия), Риад (Саудитска Арабия) и Бусан (Южна Корея). В полза на черноморската столица на Украйна "Одеса мама" работи геополитическият фактор. Италия е била сравнително скоро домакин на Експо през 2015 в Милано, Русия и Саудитска Арабия са богати страни, но със силен дипломатически дефицит в момента, а на Южна Корея може да й попречи Япония, която ще бъде домакин на изложението през 2025 и второ в същия географски регион в толкова кратко време е малко вероятно.

Първото световно изложение под името Голямото изложение се провежда през 1851 година в Лондон. Четири години по-късно е „Exposition Universelle“ в Париж, през 1882 Световното изложение е в Москва, това е и единственото изложение в Русия и бившия СССР, а през 1893 домакин е Чикаго.

Кандидатурата на Одеса за провеждане на Експо 2030 има политически елементи на фона войната в Украйна, но това не е първият път, когато Световното изложение се намесва в геополитиката.

По време на „Колумбовото изложение“ в Чикаго, за което пътува и Алеко Константинов, България е официално поканена и въпреки протестите на Турция и Русия за първи път международно легитимирана 15 години преди да обяви независимост и преди да бъде призната от международната общност. Турция подава оплакване срещу организаторите в Чикаго за това, че васална държава има самостоятелен павилион на събитие от световен ранг, а Русия се присъединява към протеста. След Втората световна война са нужни 13 години преди изложенията да бъдат възстановени. Първото следвоенно Експо е през 1958 година в Брюксел, а спомен от него остава „Атомиумът“.

През 1981 Изложението за първи път минава Желязната завеса и идва в Източна Европа, в Пловдив. Градът е домакин и на Експото през 1985 и през 1991.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати