Новини Събития

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

  01.12.2022 16:03  
Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство. Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева без ДДС. През лятото беше обявена обществената поръчка. Кметът Иван Алексиев пояснява:

"След много съгласувки и становища се прояви разбиране, че това е вид атракционно шоу, което може да раздвижи не само Поморие, но и черноморското крайбрежие. В момента сме на финала по приключването на процедурата, което дава възможност в началото на месец юли да пуснем това атракционно съоръжение. През деня ще работи като фонтан, а вечер освен със светлина, ще има и една част, в която ще има звук и светлина."

Всички водни ефекти ще бъдат разположени на плаващ понтон, който ще е закотвен на определеното за съоръжението място. Плаващата конструкция ще е на 25 метра от брега в морето до крайбрежна алея и пешеходна зона успоредно на улица „П. К. Яворов“. 

Водното шоу ще работи само през летните месеци. 

 

Въпросът за полетите на летище Бургас през зимата е поставен на среща с туристическия бранш

Въпросът за полетите на летище Бургас през зимата е поставен на среща с туристическия бранш.

Кметът Иван Алексиев коментира и анонсираната от него ден по-рано среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании, която се предвижда да е в Бургас през януари. За това са се договорили градоначалникът и генералният мениджър на „Фрапорт“ д-р Франк Кванте. Идеята идва от поморийци, които на традиционната среща за анализ на сезона, са поставили въпроса пред ръководството на Община Поморие:

"Под егидата на областния управител ние, черноморските кметове, заедно общините Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, да представим региона на тези авиопревозвачи, нашите виждания как да ги накараме да кацат на летище Бургас. Оттам да чуем защо отбягват летището, каква е причината-високи летищни такси или регионът не е интересен за тяхните пътници." 

В момента независимо, че операторът е един и същ, в зимните месеци полетите от и до Бургас са в пъти по-малко за сметка на тези на Летище Варна, добави Алексиев.