Транспорт

Самолетните билети ще поскъпват поради високите цени на въглеродните емисии

  07.12.2022 13:15  
Самолетните билети ще поскъпват поради високите цени на въглеродните емисии

Генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт призова Европа да предприеме по-бързи действия, за да се увеличи производството на по-екологично устойчиво авиационно гориво.

Самолетните билети ще поскъпват, тъй като авиоиндустрията предприема действия за изпълнение на целта за намаляване до нулево равнище на емисиите от вредни газове до 2050 г., обяви генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт - ИАТА (IATA) Уили Уолш, предаде Ройтерс.

Уолш призова Европа да предприеме по-бързи действия, за да се увеличи производството на по-екологично устойчиво авиационно гориво (SAF).

"Нарастващите цени на емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат отразени в цената на самолетните билети. Авиокомпаниите не могат сами да поемат увеличените разходи", заяви Уолш пред журналисти.

Цените на самолетните билети вече се повишиха през тази година в резултат на поскъпването на конвенционалното гориво, базирано на изкопаеми горива, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.