Заведения Турагенции

Туризмът остава с 9% ДДС

   
Туризмът остава с 9% ДДС

Намалените по време на Ковид кризата ставки от 9% ДДС за ресторанти, туроператори, транспортни услуги, спортни съоръжения и туристически услуги ще останат да действат и през следващата година. Това реши парламентарната Комисия по Бюджет и финанси. Предложението беше внесено от депутата от ГЕРБ/СДС Красен Кралев и група народни представители.

Според председателя на комисията - Петър Чобанов, мярката е изключително полезна и дори се приема като антиинфлационна. По-думите му в момента връщането на данъка във вида му преди Ковид кризата ще се окаже неблагоприятно за страната ни.

„Увеличение на косвените данъци в този момент може да доведе до вдигане на инфлацията. От своя страна това ще ни попречи да влезем в еврозоната“, категоричен беше той.

Според финансовите разчети статичният ефект ще е около 150 млн. лева, но се очаква да има по-голям динамичен, което няма да се отрази негативно на хазната.

На днешното заседание Комисията намали на 9% данъчната ставка на книгите, бебешките храни и хигиенни артикули, както и на вестниците и печатни издания.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати