Новини Хотели

Хотелиерите искат да им разрешат да настаняват новодошли бежанци от Украйна

  11.12.2022 18:11  
Хотелиерите искат да им разрешат да настаняват новодошли бежанци от Украйна

„Ако не даваме собствени средства, никак не издържаме да обслужваме настанените бежанци от Украйна”, споделя неволите на хотелиерите от Балчик Александра Джафарова. Допълнителните средства са основно за изхранване.”Даваните 15 лева стигат, с цената на огромни икономии, да предложим на бежанците настаняване и отопление. Това включва да се поддържа изискуемия минимум на температурата за топло в стаите. Изхранването става с наши средства, събираме и пари от бежанците, в рамките на 2-3 лева, но основната тежест е върху нас. И в храненето правим икономии. За обяд има супа и готвено. За вечеря има салата и готвено. Махнали сме десертите. Не икономисваме от грамаж. Купуваме обаче най-евтините продукти, най-вече сезонните, не купуваме плодове, по-скъпи меса. Не предлагаме и закуска”, казва хотелиерът.

В стаите не е разрешено да се готви, тъй като са настанени в хотел. „За празнична коледна вечеря не сме мислили, но сигурно ще направим нещо. Няма как да ги оставим”, добавя тя. „Има бежанци, които напуснаха хотела. Едни се върнаха в Украйна, други отидоха в Румъния. Тези, които са при нас, нямат финансови средства”, добавя тя. Хотелиерите настояват правителството да им разреши да настаняват новодошли бежанци от Украйна, защото при обслужването на все по-малко хора, това е невъзможно, защото просто сметките не излизат. „Сметката не излиза, закото издръжката се увеличава. А те си тръгват, не масово, но постоянно -по двама, трима. При стоте бежанци, които са в хотела, ние сме вече на загуба, няма и резерви. Но моменти се случва просто да не знаем какво да правим, тъй като зимата тепърва предстои. Няма да ги накараме да напуснат преди празниците, но, ако не се отпуснат средства за изхранването им или да ни се позволи да настаняваме новодишли бежанци от Украйна, ще трябва да затворим хотелите. Въпрос на време е”, описва нерадостния делник и на бежанци, и на хотелиери Джафарова. Според бранша, необходимата сума е около 25 лева за бежанец, пак с икономии, без плодове, ядки и др. „Алармирани сме управляващите, очакваме правителството да вземе решение, но чакаме от сряда на сряда, когато има заседание. Ако няма решение, всички затваряме”, казва още Джафарова.
В Кранево, където към момента има около 1000 бежанци, един хотел затваря на 12 декември. Собствениците на хотели в курортното селище казват, че сега за бежанците не се осигурява храна, не е разрешено да се готви по стаите. Те се изхранват, като купуват от магазините. По-малко от тях си плащат за изхранване. Бедни са останалите бежанци, категорични са от бранша. По сметките им, нужните средства за бежанец за ден са минимум 20 лева.Докога ще останат отворени хотелите, от бранша не се наемат с такава прогноза, но вероятно ситуацията ще е такава до Нова година, а може и и до по-рано.