Новини Хотели

Запълниха ли се хотелите за празниците?

   
Запълниха ли се хотелите за празниците?

Българските хотели традиционно имат доста свободни места по коледните празници, но за новогодишните балнео, спа и зимните хотели са пълни. Очаква се над 90% заетост на легловата база. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

Според него очакванията за зимния туристически сезон са позитивни, като прогнозите са тази година да има повече международен туризъм, а не само локален. „Туристите от далечни дестинации все още избягват нашия регион заради войната в Украйна, но европейските пазари вече са доста по-активни“, посочи експертът и потвърди, че има добра заетост и планиране.

Занков смята, че Азия е ключова за интереса на туристи към България и каза, че „определено искаме да вземем някаква частица от този необятен пазар“. „Китайските и японските туристи обожават България и там лесно може да се формира един локален туристически продукт – не само за България, а и за съседните страни“, е мнението на експерта.

Константин Занков съобщи, че навиците на туристите вследствие на пандемията са променени и сега се правят резервации в последния момент, което затруднява планирането, но потвърди, че вече има ранни записвания за летния сезон 2023 година.

Запитан за увеличението на цените в туристическите обекти експертът обясни, че към момента то е между 11 и 18%, като в някои хотели стига и до 20%, и поясни, че това е очаквано заради инфлацията, която е оскъпила себестойността на туристическия продукт.

"Надяваме се при цените на ски картите, които още не са обявени от всички курорти, да няма голямо увеличение, защото това би вдигнало много цената на цялостната туристическа услуга. Увеличение от около 10% би било разумно", отбеляза Занков.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати