Анализи

Вижте най-добрите градски дестинации в света за 2022 г.

   
Вижте най-добрите градски дестинации в света за 2022 г.

В годишния си доклад Euromonitor сравнява привлекателността на 100 града по света в шест категории - или "стълбове" - включително туристическа политика и резултати, устойчивост, инфраструктура, здраве и безопасност и икономически резултати.

В ерата преди Ковид, когато индексът класираше водещите дестинации по броя на чуждестранните посещения, на върха на списъка преобладаваха азиатските дестинации - с Хонконг и Банкок начело, съобщава CNN.

За втора поредна година обаче Париж запазва първото място в класацията на 100-те най-добри градски дестинации за 2022 г., докато осем от 10-те най-добри града са негови европейски съседи.

Новият доклад възхвалява френската столица като "най-добре представящата се дестинация в света", благодарение на "изключителните ѝ резултати в стълбовете "Туристическа политика и привлекателност", "Туристическа инфраструктура" и "Туристически резултати".

Добра година

Дубай отново е на второ място в списъка, но заема челно място, когато става въпрос за реални чуждестранни посещения. През тази година в Дубай са осъществени над 12 милиона входящи пътувания - почти два пъти повече от миналата година. За това в немалка степен допринася и закъснялото провеждане на Експо 2020 Дубай, което се състоя от октомври 2021 г. до март 2022 г.

В световен мащаб броят на входящите пристигания се е увеличил с повече от 80% тази година.

"Въпреки че 2022 г. беше положителна година за туристическия сектор, пътят към пълното възстановяване след пандемията е дълъг и правителствената подкрепа остава от решаващо значение във всички региони", заявява Euromonitor и сочи растящата инфлация, влошаването на икономическите условия и войната в Украйна като фактори, които вероятно ще повлияят на скоростта на възстановяване на туризма.

В класацията са включени общо 40 европейски града, от Италия (шест града), Испания (пет града) и Гърция (четири града), които са определени като "най-силните градове" в Западна Европа.

Амстердам е на трето място, Мадрид - на четвърто, Рим - на пето, а Лондон тази година се изкачва с две места до № 6. Мюнхен и Берлин също се изкачват с две места в класацията - съответно на № 7 и № 8, а Барселона с едно място до № 9.

Ню Йорк заема последното място в Топ 10, въпреки че в доклада се отбелязва как американските градове са показали "силно възстановяване на туристическите резултати" като цяло.

В Азия резултатите са противоречиви заради ограниченията за пътуване, свързани с пандемията, но азиатските градове отбелязват най-голям скок в представянето си. Сингапур се изкачва с 30 места нагоре в списъка и е похвален от Euromonitor за това, че е "най-благоприятната за бизнеса дестинация, с опростено данъчно облагане и голям дял квалифицирани служители".

Африка и Близкият изток се представят най-добре по отношение на здравето и безопасността.

Вътрешнорегионалните пътувания, облекчаването на ограниченията, свързани с Covid, и възстановяването на международните пътувания бяха ключови за привлекателността на градовете, които блеснаха през 2022 г.

Въпреки това, смятат от Euromonitor, "Азия е регионът, който трябва да се наблюдава през 2023 г., тъй като завръщането на международните пътувания, както входящи, така и изходящи, със сигурност ще промени класацията".

Индекс на Euromonitor за 10-те най-добри градски дестинации през 2022 г:

1. Париж

2. Дубай

3. Амстердам

4. Мадрид

5. Рим

6. Лондон

7. Мюнхен

8. Берлин

9. Барселона

10. Ню Йорк



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати