Новини Събития

Най-древните къщи в света са открити в Украйна

   
Най-древните къщи в света са открити в Украйна

За къщите, създадени от кости на мамут, по долината на река Днепър в Украйна, се предполага, че са най-ранните примери за архитектура - дело на кроманьонците.

През 1965 г. фермер от село Межирич, Централна Украйна, попада на долна челюст на мамут, когато решава да разшири мазето на къщата си. Последвалите археологически разкопки разкриват някои от най-забележителните къщи, направени от мамутски кости. Броят им в района е четири, като те са съставени от общо 149 отделни кости, съобщава Earthly Mission.

Подобни къщи са открити и в райони на Моравия, Чехия и Южна Полша.

Жилищата, датирани от 23 000 г. пр. н. е. до 12 000 г. пр. н. е., се смятат за едни от най-ранните примери за архитектура, за които е установено, че са дело на праисторическите хора, по-конкретно на кроманьонците.

Структурите са съставени от кости и бивни, подредени в неправилен кръг, всяка от които заема площ между 6 и 10 м в диаметър. В центъра на всяка има огнище, а наоколо са разпръснати каменни инструменти и останки от предмети на бита. Също така, в близост до колибите са открити големи ями, пълни с каменни оръдия на труда, костни фрагменти и пепел.

Реконструкцията и сглобяването на структури е изисквала значителни усилия, тъй като дори в сухо състояние огромните мамутски кости тежат стотици килограми.

Костите и бивните са добити при ловуване, когато цели стада възрастни мамути с техните малки са избити. Друго възможно обяснение е, че те са събирани от естествени натрупвания на кости, например в устията на близките потоци и дерета.

Снимка: Earthly Mission

Предполага се, че костните жилища са били покрити с животински кожи, а основното им предназначение е било да служат за подслон от екстремни студове и силни ветрове. Някои археолози, впечатлени от размера и облика на структурите, смятат, че те са имали и религиозно или социално значение.

Описани като най-ранните примери за "монументална архитектура", постройките от кости и бивни на мамути са приемани като доказателство за усложнена социална система и статусна диференциация през последната фаза на ледниковата епоха.

В археологическия обект в Украйна са открити още интересни предмети, включително карта, издълбана върху кост и вероятно показваща района около селището. Също останки от предмет, приличащ на барабан, направен от череп на мамут. Предметът има художествена орнаментика от точки и линии, направени от червена охра. Открити са още кехлибарени елементи и изкопаеми черупки, допълва Earthly Mission.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати