Новини Събития

България е на 15-то място сред европейските топдестинации за винен туризъм

   
България е на 15-то място сред европейските топдестинации за винен туризъм

Кипър е сред европейските топдестинации за винен туризъм, показва международно проучване. С над 60% се е увеличил годишният износ на кипърско вино, за което е допринесло изпълнението на първия национален план за действие за неговото популяризиране в чужбина. Със 114 налични сортове грозде Кипър се нарежда на 20-то място в европейската класация за винен туризъм, съобщава БНР.

България е 15-а в нея според проучването, извършено от международна маркетингова компания. Насърчаване на винения туризъм със специално разработените "винени маршрути", увеличаване на местното потребление на вино, както и засилване на присъствието му на международните пазари са сред основните цели на правителството за развитие на сектора, каза министърът на търговията и индустрията Наташа Пилиду.

Около 30 акции и инициативи за популяризиране на кипърското вино в страната и в чужбина са проведени чрез "модерна и динамична кампания", част от изпълнението на първия национален план за виното, посочи министър Пилиду.

В резултат само за една година, за 2021 г., износът на кипърско вино е скочил с над 60%, отчете тя. В рамките на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор търговското министерство е предоставило над 15 млн. евро безвъзмездни средства на 45 винарски компании.