Новини Транспорт

Фрапорт ще разшири летищата във Варна и Бургас до 2026 г.

   
Фрапорт ще разшири летищата във Варна и Бургас до 2026 г.
Новият терминал на Летище Варна ще бъде разширен
  Мирослав Иванов

Концесионерът „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД ще инвестира над 70 млн. евро в разширението на летищата във Варна и Бургас и във въвеждането на нови дейности, услуги и технологии до 2026 г. Това обяви пред TravelNews Франк Кванте, главен изпълнителен директор на компанията. В Летище Бургас ще бъдат инвестирани над 50 млн. евро в обновяване на зони от Терминал 1 и подготовка за работа в режим „Шенген“. Освен това ще започне проектиране и разрешение за строеж за разширението на Терминал 2 на залата „Заминаващи“, обясни Кванте.

На Летище Бургас ще бъде изградена фотоволтаична централа за собствената консумация на електричество. Предвижда се още завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление, разширение на сервизната зона и изграждане на хале за поддръжка на самолетообслужваща техника. Концесионерът ще направи и рехабилитация на пистата, като ще бъде изградена нова светосистема. От началото на концесията до момента са инвестирани над 101 млн. евро в Летище Бургас.

На другото летище във Варна се предвижда рехабилитация на Терминал 2, като ще има разширение на откритите площи и изграждането на лятна тераса, каза Франк Кванте. Инвестициите ще надхвълрят 20 млн. евро. Аеропортът ще има ново перонно осветление, нова сграда на пожарната служба за безопасност, ще има рехабилитация на пътеката за рулиране и на важни зони от перона и другите пътеки за рулиране. Летище Варна също ще се сдобие със собствена фотоволтаична централа за производство на електричество. От началото на концесията до момента са инвестирани над 107 млн. евро в проекти на аеропорта.

Общите инвестиции, с които „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се е ангажирал да вложи за целия период на концесионния договор за двете летища, са в размер на 413 млн. евро. Концесията за летищата във Варна и Бургас беше предоставена преди 16 години, като през тази година беше удължена до 2046 г.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати