Заведения

Павлин Косев: Цените в ресторантьорския бранш плавно ще вървят нагоре

   
Павлин Косев: Цените в ресторантьорския бранш плавно ще вървят нагоре

Варна е списъка на списание "Forbes" за "петте най-подценявани градове за посещение на Балканите". В списъка на незаслужено подценяваните туристически градове на Балканите, списанието включва също градовете Ниш в Сърбия, Берат в Албания, Добой в Босна и Херцеговина и Охрид в Северна Македония. Даниела Стойнова разговаря по този повод с Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна.

"Аз не мисля, че в тази класация трябва да търсим негативното, а по-скоро позитивното, защото това, че Варна е подценявана, означава, че Варна има много по-голям потенциал и много с какво да се похвали.

Хубаво е ние да си вадим изводите, защото определено ни липсва самочувствие и реклама, които освен на локално ниво, трябва да са и на национално", каза Павлин Косев. По думите му, много от големите хотели във Варна и района се опитват сами да се рекламират, но това им коства все повече влагане на инвестиции. Според Косев цените за крайния клиент в ресторантьорския бранш плавно ще вървят нагоре. Предстоящото поскъпване ще бъде постепенно.

"Освен цените за ток, вода и режийни разходи, цената за труда става по-скъпа. И това трябва да бъде така, за да бъде заплатен добре персоналът. Продукти и напитки - всичко поскъпва. В Германия например заведенията са изключително скъпи. Изобщо цените на услугите там са много високи. И това не е само в Германия - така е в много държави. И при нас нещата отиват натам, ние не сме капсулирани, не сме изолирани от този свят - още повече, че сме част от Европейския съюз, така че услугите ще стават по-скъпи.", посочи Косев.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати