Новини Хотели

Кметът на Бургас призова да се инвестира в СПА туризма в града

  20.12.2022 14:21  
Кметът на Бургас призова да се инвестира в СПА туризма в града

Частният бизнес има интерес да инвестира в Минералните бани край Бургас, защото това е бъдещето! По този начин бизнесът ще си възвърне много по-бързо инвестициите, отколкото ако ги вложи в морски, градски или планински хотели.

Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на дебатите в Общински съвет - Бургас, където бе обсъдена докладната за одобряване на идейна концепция за Археологически и термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“.

Проектът е свързан със създаването на база и условия за превръщането на парк „Бургаски минерални бани“ в цялостен археологически и рекреационен комплекс, предлагащ различни по своя характер услуги, но обединени, запазващи и развиващи богатото историческото минало и туристическия потенциал на територията. Подробности за него може да прочете в докладната записка, която е качена на сайта на Общински съвет - Бургас.

"В основата си с този проект ние искахме най-вече да провокираме частния бизнес. Направихме едно детайлно проучване и се оказа, че най-висока запълняемост на хотелите има в тези край Минералните бани - много повече от морските и зимните курорти. Аз съм убеден, че те няма да сгрешат с подобна инвестиция. Това е бъдещето, защото в момента Европа застарява. Аз все по-често имам срещи със западни компании, които търсят възможност техни пенсионери да идват да почиват тук на по-ниски цени с по-добро обслужване. Знаете ли, че в момента малкия общински СПА комплекс е най-запълнен? Знаете ли, че там се чака ред, за да се освободи място и да влезе нов посетител? Той е на печалба и носи приходи на община Бургас. Но не искайте от общината да изгражда хотелите, спа комплексите и големите термални плажове Убеден съм, че не е далеч денят, в който частните предприемачи ще закупят терени там и ще изградят модерни СПА хотели с възстановителни процедури. Общината ще създаде условията, за да привлече частните капитали" заяви Димитър Николов. 

Той допълни още, че настоящият проект покрива в голяма част археологията и образованието, като вече има договорка с представители на най-големите европейски университети, които ще изпращат свои студенти, които изучават археология. 

Останалата територия, в която има барбекюта и детски площадки също ще бъде модернизирана. 

В комплекса на Минералните бани съществуват три основни зони, които са се развивали самостоятелно през годините.

Първата от тях е археологическата зона, която е богата на находки и проучванията в нея продължават. Предвижда се дейностите да бъдат насочени към вътрешността на същинската сграда на античния и средновековен бански комплекс, който в момента остава частично разкрит.

В бъдеще в археологическия парк ще бъде оформен цялостен туристически маршрут, който ще минава покрай отритите археологически структури на древния град. Това ще даде възможност на посетителите за близък достъп до находките от миналото. За по-голямо въздействие на обекта ще има художествено осветление. Видеонаблюдение ще гарантира сигурността и опазването на културното наследство.

Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В миналото там са изградени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура позволява на мястото да се обособи модерен термален комплекс.

Близостта до гората прави мястото подходящо за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята е там да бъдат поставени 19 броя бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната.

В съседство на зоната с бунгалата ще бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер. Той ще е база както за работещите на терен археолози в Акве калиде, така и за студенти по археология от цял свят.

Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбол. Това пространство също ще бъде обновено като там ще бъдат поставени нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена - амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и други.

Обединяването на отделните зони ще даде нов хоризонт за развитие на „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. В него посетителите ще имат възможността да се докоснат до няколко епохи от човешката история и в същото време да прекарат приятно време в забавления сред природата.

Проектът бе одобрен с пълно мнозинство - 48 гласа "за" и 1 "въздържал се".