Новини Транспорт

Wizz Air позиционира седми самолет в София за полети до Хамбург и Стокхолм

   
Wizz Air позиционира седми самолет в София за полети до Хамбург и Стокхолм
Евелин Джекел, директор за мрежата на Wizz Air, и изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро, представиха новия самолет Airbus A321neo, който ще оперира от столицата
  Мирослав Иванов

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air позиционира седми самолет на Летище София от новото поколение Airbus A321neo. Той ще изпълнява полети от София до Хамбург (Германия) и от София до Стокхолм (Швеция), обяви Евелин Джекел, директор за мрежата на превозвача. Тя и изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро представиха днес новия самолет, който извърши първия си редовен полет до Хамбург. Wizz Air ще лети с него два пъти седмично до германския град и три пъти седмично до Стокхолм, обясни Джекел.

Самолетът Airbus А321neo е първият на авиокомпанията за България. Той е за средно дълги разстояния на европейския самолетостроителен концерн "Еърбъс". Може да превозва над 200 пътници, като максималната дължина на полета е 5500 километра. Той отделя с 40% по-малко емисии.

Освен това благодарение на новия самолет ще бъдат увеличени полетите на Wizz Air до Тел Авив (Израел), Меминген (Германия), Базел, Женева (Швейцария), Абу Даби (ОАЕ), Брюксел, Париж, Валенсия, Айндховен, Ница, Барселона, а на 19 април ще стартира и първата редовна линия между София и Рияд (Саудитска Арабия).

Авиокомпанията вече има базирани 10 самолета в България – 7 на Летище София и 3 на Летище Варна. Авиокомпанията очаква да превози от и до страната ни над 1 млн. пътници през тази година, посочи Евелин Джекел. Тя оперира 30 маршрута до 16 държави, като в българското поделение работят над 400 човека. Първият полет от България стартира през 2005 г., като това е една от първите задгранични дестинации на унгарската нискотарифна авиокомпания. От тогава до днес е превозила над 19 млн. пътници от и до страната ни.

„Засега не планираме за следващия летен сезон нови дестинации от България. Вероятно за следващата зима ще анонсираме още маршрути, но на този етап не можем да ги обявим“, каза пред TravelNews Евелин Джекел. Полетната програма от Варна и Бургас ще се запази същата като през тази година, допълни тя.

„Този седми самолет, който вече е базиран на Летище София се случи след дълги преговори с Wizz Air. Очакваме новите полети да доведат до икономически ползи за София като ще се развие допълнително транспорта, хотелското настаняване, туроператорският бизнес, ресторантите и други сектори“, отбеляза Хесус Кабайеро. Според него приходите за страната също ще се увеличат благодарение на повечето полети и туристи. Той изчислява, че те ще нарастнат с над 1 млрд. лв., като ще се увеличи БВП на България с 1% при изпълнението на инвестиционната програма за разширение на Летище София през следващите 5 години.

Wizz Air е една от най-големите нискотарифни авиокомпании в Европа и в света. Тя разполага вече със 175 самолета, като обслужва над 1000 маршрута и разполага с екипаж от над 6500 човека. През тази година очаква да превози общо 53 млн. пътници по всички дестинации. Евелин Джекел обяви, че авиокомпанията ще се разраства още и до 2030 г. ще разполага с над 500 самолета.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати