Новини Събития

Римска баня от преди 2000 години в Централна Турция ще бъде отворена за посещения

  20.12.2022 16:59  
Римска баня от преди 2000 години в Централна Турция ще бъде отворена за посещения

Местните жители и туристи от цял свят ще имат възможността да се насладят на големия минерален басейн, както и по-малките басейни, ползвани от хората преди почти 2000 години

Римската баня "Саръкая" в окръг Йозгат, Централна Турция, построена преди близо 2000 г. ще бъде отворена за посещения за туристи в най-скоро време. В момента се обектът се реставрира и в района се извършват археологически разкопки.

Местните жители и туристи от цял свят ще имат възможността да използват големия минерален басейн, както и по-малките басейни, ползвани от хората преди почти 2000 години. Още в древни времена големият минерален басейн е бил посещаван от всички граждани, докато няколкото малки басейна са били частни и са били използвани само от по-заможните хора.

След основаването на Република Турция през 1923 г. този регион е продължил да бъде популярен с минералните си води. Последното име, с което е известно мястото, е "Саръкая".

Римската баня "Саръкая" (Жълтата скала) или Банята на царската дъщеря (Kral Kızı Hamamı) е включена в Предварителния списък на ЮНЕСКО през 2018 г. Тя се намира в квартал Каплъджалар (Kaplıcalar Mahallesi, което означава Квартал на термалните извори, в град Саръкая). Древното име на римската баня "Саръкая" е било Basilica Therma (Aqua Sarvenae), допълва БТА.

Римската баня е разположена в центъра на град Саръкая на платото Бозок в северната част на Централен Анадол. Намира се на 1170 м над морското равнище. Причината, поради която градът е разположен точно на това място, е термалният и лечебен извор, който тече от древни времена до днес. Римската баня, построена през II в. сл. Хр., е била използвана непрекъснато, включително от ранени при битки войници за по-бързото им възстановяване.

Древният град имал репутация на важен спа център. Римският град е бил частично разрушен от земетресение. Известни са няколко легенди, свързани с Римската баня, сред които преданието за царската дъщеря.

Според тази легенда дъщерята на един от арменските царе в Кайсери страдала от нелечима болест. Царят водил дъщеря си при много лекари и направил всичко възможно за лечението й, но никой от лекарите не открил подходящо лечение. Тя страдала от ревматизъм, а болестта на момичето се влошавала с всеки изминал ден. Царят чул за място, където трябвало да има лечебна кал и гореща вода. Той изпратил момичето на това място. Не след дълго се появил положителен ефект и състоянието на момичето продължило да се подобрява ежедневно, като след известно време то било напълно излекувано от горещата вода. Благодарният баща поръчал да се построи внушителна баня около извора. Около тази баня постепенно бил създаден нов град, наречен на името на царската дъщеря.

Друга легенда гласи, че римският император Марк Аврелий е поръчал построяването на банята в началото на II в. сл. Хр.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати