Новини Събития

Една от най-известните улици в света ще бъде напълно преустроена

  22.12.2022 09:48  
Една от най-известните улици в света ще бъде напълно преустроена

Популярният участък от Пето авеню в Ню Йорк между Bryant Park и Central Park ще бъде преустроен в „обществено пространство от световна класа“. Това е част от план за по-обща визия на града, който кметът Ерик Адамс представи преди дни.

Участъкът между 42-ра и 59-та улица, който включва района на Рокфелер център, е популярен сред местните и туристите със своите магазини. Той обаче често е пренаселен и задръстен, особено по време на празничния сезон с коледния си декор и близостта до елхата на Рокфелер център.

Pixabay

„Пето авеню е емблематичен коридор и двигател на нашата икономика в центъра на града“, казва Адамс.

„Ню Йорк няма да се завърне, Ню Йорк се завърна. Но нюйоркчани не седят със скръстени ръце – ние ще продължим да събираме всички на масата, да измисляме заедно новаторски идеи и да направим нашия град по-безопасен, по-справедлив и по-проспериращ.“

Проектът ще включва преосмисляне на цялостното пространство с акцент върху изживяването на пешеходците, включително повече зелени площи, нови дървесни насаждения и подобрено осветление.

Тротоарите също ще бъдат разширени, за да се намалят задръстванията, както и да се осигури по-голяма достъпност.

Освен това устойчивият транспорт ще бъде улеснен в района. Уличната безопасност за велосипедистите ще бъде подобрена със защитени велосипедни алеи, а пътуването с автобус ще бъде ускорено със специални платна.

Това е само една част от по-големия план, наречен New New York: Making New York Work for Everyone, обявен миналата седмица. Той се основава на инициативата от този сезон за затваряне на Пето авеню за автомобилен трафик през три декемврийски недели от 48-ма до 57-ма улица, която служи като своеобразна тестова програма.

Планът е резултат от двугодишно проучване, като спецификите все още се разработват, но ранните подобрения ще започнат следващата година, а целият проект ще бъде завършен след около две години.

Pixabay

Какво представлява Пето авеню?

Това е популярна пътна артерия в Манхатън, Ню Йорк, на която са разположени стари имения и скъпи апартаменти, достъпни за заможния елит на града.

Престижната си слава пътната отсечка завоюва още през 1862 г., когато на нея се нанася да живее Каролайн Астър - жена на виден американски наследник на недвижими имоти. През 1893 г. на мястото на дома ѝ е издигнат известният хотел „Астория“.

Булевардът започва от Washington Square Park и преминава покрай източната част на Central Park, завършвайки при Харлемската река на 142-ра улица.

Частта между 34-та и 59-а улица е популярно място за пазаруване. Наемите на Пето авеню го нареждат сред най-скъпите улици в света, конкурирайки се с Париж, Токио и Лондон.

На Пето авеню се намират известната градска библиотека на Ню Йорк, Рокфелер Сентър и катедралата „Св. Патрик“. Между 82-ра и 105-а улица са разположени толкова много музеи, че днес отсечката е позната като Милята на музеите. Сред тях са „Метрополитън“ и „Гугенхайм“. На пресечката с 34-та улица се намира Емпайър Стейт Билдинг.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати