Анализи

Илин Димитров вкарва службите и видеонаблюдение при търговете за плажовете

  22.12.2022 12:09  
Илин Димитров вкарва службите и видеонаблюдение при търговете за плажовете
Търговете за наем на плажовете ще станат по-прозрачни
  Снимка: Златни пясъци

Служебният министър на туризма Илин Димитров вкарва представители на службите и видеонаблюдение при организирането на търговете за наем на плажовете от Министерството на туризма. Това обяви той в интервю пред TravelNews. Следващата седмица се очаква да бъдат обявени първите процедури за свободните плажове за летен сезон 2023 г. „При провеждането на търговете ще присъстват представители на КПКОНПИ, ДАНС и ГДБОП. Ще има и видеозаснемане с цел осветляването на процедурите“, подчерта Илин Димитров.

През изминалия летен сезон неохраняеми бяха 104 плажа. Останалите 32 са отдадени на дългосрочни концесии за 20 години или под наем за 5 години.

Хотелиери обясниха пред TravelNews, че липсата на наематели е проблем за бизнеса, защото няма кой да стопанисва, да чисти плажовете и да осигури спасители за туристите. По този начин се трупа негативен имидж на България. Сред най-големите безстопанствени ивица са Камчия, Кабакум – юг, Василико (Царево), Созопол - запад, Червенка, Свети Влас - централен, Иракли, Поморийска коса, Сарафово-Юг, Крайморие Юг-2, Черноморец, Алепу, Корал, Равда Академика и др. За неохраняемите плажове по закон трябва да се грижат областните управители, но те нямат достатъчно бюджет и не успяват да поддържат добра чистота.

Междувременно наскоро стана ясно, че цените на чадъри и шезлонги за летния сезон 2023 г. в някои курорти по Българското Черноморие ще бъдат повишени спрямо инфлацията през тази година. В концесионните договори и тези за наем на плажовете е записано, че дължимите такси към държавата в лицето на Министерството на туризма се индексират спрямо инфлацията за предходната година. Това означава, че ще трябва да платим по-високи такси с около 18%, каквато е до момента официалната статистика за инфлацията през тази година, заяви пред TravelNews Симеон Цветков, председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове.

Според него на някои плажове няма да могат да бъдат повишени цените на чадърите и шезлонгите, защото са достигнати максималните стойности, които са определени според договорите за концесия или наем. „Ако даден плаж обаче не е ползвал тавана през изминалия сезон, ще има опция да увеличи цените на плажните принадлежности. Всичко зависи на какви стойности е продавал до момента“, коментира Цветков. По думите му концесионерите и наемателите все пак ще се съобразяват и с каква цена могат да поемат и платят потребителите. Той очаква шезлонг и чадър в най-големите летни курорти да струват между 10 и 15 лв. за брой. В по-малките от 5 лв. да станат по 6-7 лв.

„Вероятно всички ще се придържат вече към максимално допустимите стойности спрямо договорите си с държавата заради повишените разходи за издръжка на плажовете“, обясни Симеон Цветков. Концесионерите и наемателите плащат по-скъпо електричество и са увеличили заплатите на персонала, за да го запазят. Същевременно са длъжни да чистят ивиците и да осигуряват охрана, спасители и медицински екипи.

В Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове обсъждат да предложат на държавата да не индексира годишното концесионно възнаграждение за 2023 г. спрямо инфлацията. По този начин ще могат да задържат цените на услугите. Концесионните такси и тези за наем представляват около ¼ от разходите, изчисляват от организацията. Те искат среща със служебния министър на туризма Илин Димитров. Решението трябва да бъде взето от Министерския съвет, а договорите да бъдат анексинари.

Същите проблеми очерта и председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Иво Стефанов. Според него концесионните такси се повишат спрямо инфлацията, но максималните цени на чадърите и шезлонгите не могат да бъдат пипани, защото за тях няма заложена подобна клауза в договорите. „Разходите ни са увеличени драстично и нямаме опции да мърдаме в договореностите с държавата“, каза Стефанов. Той очаква, че концесионери, които не стопанисват сами заведенията на плажа, вероятно ще трябва да повишат цените за отдаването им под наем. Тези обаче, които сами ги управляват, няма да могат да се възползват от тази опция. Според него цялата каша с концесиите на плажове е забъркана първоначално от бившия министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов – Лиляна Павлова, а след това и от бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която управляваше сектора шест години. Ангелкова раздаде най-апетитните плажове на хора от бившите групировки през 90-те години.

Хотелиерите по Българското Черноморие също са притеснени от ситуацията, защото все още нямат предоставени цени за следващия летен сезон от концесионерите и наемателите на плажове. "Нямаме предложения от концесионерите и не знаем как да си определим офертите към чуждите туроператори и към крайните клиенти", обясни Гриша Фиданов, един от големите хотелиери в Златни пясъци и собственик на веригата "Grifid hotels".

Мирослав Иванов