Новини Турагенции

Европа и екзотичните дестинации са най-предпочитани от българите за Коледа и Нова година

   
Европа и екзотичните дестинации са най-предпочитани от българите за Коледа и Нова година
Египет отново е сред най-предпочитаните дестинации за Нова година
  Мирослав Иванов

Пътуванията на българите за Коледа и Нова година през тази година се възстановяват на нивата от предпандемичната 2019 г., сочат данните на най-големите туроператори. Най-предпочитаните дестинации преди и по време на Коледа са големите европейски столици със завърналите се коледни пазари, а за Нова година – по-топлите страни. Най-много организирани чартъри има за Анталия, Египет, Тайланд, Лапландия, Занзибар, Тунис, Албания, Йордания, Сицилия и Доминикана.

„Интересна тенденция през тази година е, че има отлив от автобусните програми за празниците, защото хората с по-ограничени бюджети въобще няма да пътуват заради високата инфлация. Всички останали предпочитат самолетните екскурзии, при които се забелязва сериозен ръст, дори в сравнение с 2019 г.“, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и управител на „Аполо“. Според нея е по-слаб интересът към автобусните програми за съседните страни – Гърция, Румъния, Северна Македония и дори към Истанбул в Турция. До Сърбия основно ще се пътува със собствен транспорт. Няколко автобусни програми има до турските курорти Кушадасъ, Чанаккале и Анталия.

Същата тенденция очерта и Димитър Балтов, зам.-председател на ОБТ и управител на „Руал травел“. „Възвърнаха се пътуванията към големите градски дестинации в Европа с традиционните пазари. Интересното е, че предпочитанията са за пътувания със самолет въпреки по-скъпите билети, а не с автобуси, както беше в предпандемичните години“, отбеляза той. Според него най-голям хит покрай Коледа през тази година е Виена, за където пътуват най-много българи, като техният брой е по-голям дори от 2019 г. Големи групи има за Прага, Будапеща, Рим, Париж, Лисабон и Лондон. Балтов подчерта, че е по-слаб интересът към съседните страни.

Хитът при чартърите за Нова година е Анталия, обяви Бейзат Туналъ, управител на туроператора „ТЕЗ Тур България“. За турската ревиера има най-много полети заради високия клас хотели, качество на храната, добро обслужване, детска програма и богато новогодишно шоу, посочи той. Компанията има 4 полета от София и един от Варна до Анталия. „Дестинацията ударно се завърна на пазара и е предпочитана от българите въпреки, че цените на хотелите в Турция се повишиха“, коментира той. Туроператорът има и един чартър до курорта Хургада в Египет. Отделно ще изпрати зад граница множество българи по редовните линии до Малдиви, Дубай и други дестинации.

Ръстът през тази година за Коледа и Нова година в пътуванията е много голям и надминаваме нивата от 2019 г., каза Румяна Юксел, управител на „Аква тур БГ“. Тя също отбеляза Анталия като най-предпочитана дестинация заради близостта, качеството и цената. Компанията има чартъри от София, Пловдив, Варна и Бургас. Отделно има голям интерес към Малдиви, Египет, Тайланд и Занзибар. „Добра тенденция е, че се завърнаха ранните записвания за Коледа и Нова година“, допълни Юксел. От друга страна се забелязва „зверско“ покачване на цените. Тя даде за пример, че в Малдивите вдигат всички цени на хотелите с 4% след Нова година.

„Всички програми са пълни. През тази година имаме над 120% ръст в записванията за Коледа и Нова година по всички дестинации в сравнение с миналата година и дори от преди пандемията“, обяви Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператора „Абакс“, който организира най-много чартъри до различни страни. Според него лека спирачка за пътуванията са по-високите цени на самолетните билети и хотелското настаняване. Но от компанията са направили всички тарифи по програмите си на база 1000 долара на тон керосин за самолетите и доплащанията от клиентите са по-малки за горивни такси.

През миналата година чартърите за празниците са били основно до Турция, Египет и Тунис заради пандемията. Докато сега има до повече дестинации. За Коледа има чартър за Египет, който вече е там. За Нова година има 5 полета от София до Египет и един от Варна, два до Тунис, 3 от София до Анталия и по един от Пловдив, Бургас и Варна, полет до Йордания, Занзибар, остров Пукет (Тайланд), Палермо (Сицилия), Тирана (Албания). Групи по редовни линии изпращат до Рим, Дубай, Израел, Бали, Малдиви, Коста дел Сол, Португалия, Виена, Прага, Париж и други дестинации. „На хората им се пътува въпреки високите цени. Те ги приемат и се записват“, коментира още Георги Пасев.

„Голям ръст имаме за Коледа и Нова година, като са надминати нивата от 2019 г.“, обясни Елица Широкодолска, маркетинг мениджър в туроператора „Онекс тур“. Тя определи като цяло годината за много успешна, защото българите са пътували много. Компанията организира 3 чартъра до Египет и 5 до Анталия, от които един от Варна. Чартър прави и до остров Пукет с BH Air, който тръгва на 26 декември 2022 г. Широкодолска допълни, че имат групи и по редица редовни линии, най-вече до Тайланд, Малдиви, Дубай и други дестинации.

Два чартъра до Лапландия прави туроператорът „Планет травъл център”. Управителят на компанията Дарина Стефанова, споделя: „Лапландия е ексклузивно преживяване. Тъй като има много малко места за настаняване е нужно да се направят записвания от рано. „От години организираме програми до Лапландия и работим с мрежа от изключително добри хотели. Предлагаме както по-бюджетни тризвездни хотели, така и луксозни петзвездни комплекси с персонална панорамна гледка“, изтъкна Стефанова. Пътуването е от 28 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г.

Доминиканската република е една от най-атрактивните дестинации през последните години. За първи път в нея ще бъде организирано парти с туристи от България и нашенци от САЩ, каза Борис Карагеоргиев, управител на туроператора “Мистрал травел”. Компанията ще пренесе българския купонджийски дух на Пунта Кана в партньорство с BG VOICE от САЩ. Те предлагат уникалната възможност за посрещане на новата 2023 година в компанията на Deep Zone, Галена, Тончо Токмакчиев, DJ Stenly, Фики и Краси Радков.„Мистрал травел“ организира директен чартърен полет на българската авиокомпания GullivAir с 335-местния Airbus A330 за пътуването, като няма спирки за зареждане. Полетите са на 27 декември 2022 г. с връщане на 4 януари 2023 г.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати