Анализи Новини

Перперикон отчита бум на туристи по празниците

   
Перперикон отчита бум на туристи по празниците

Бум на организирани групи туристи отчитат екскурзоводи на Перперикон. За първи път тази година се наблюдават толкова много хора, които посещават историческия обект по време на Коледните и Новогодишните празници, коментира за Радио Кърджали екскурзоводът Георги Кючуков. "Обичайно около Коледа винаги е имало туристи, но досега това са били хора, които празнуват някъде наблизо и използват възможността да се запознаят с историческите обекти, но тази година наблюдаваме нещо интересно - групите са организирани и идват специално, за да разгледат Перперикон", каза Кючуков.  

Според него двете години пандемия повлияха да се увеличи интересът към българските старини и паметници, но от друга страна туроператорските фирми показват адаптивност и не пренебрегват зимата като туристически сезон. 

Традиционно Перперикон остава най-предпочитаният за разглеждане обект, защото има хилядолетна история, разработван е системно и всяка година се вижда нещо различно. Затова туристите обичат да се връщат отново на това място, смята Георги Кючуков. Той уточни, че в момента в подножието на Перперикон се работи усилено по изграждането на Туристическия информационен център, което ще позволи комплексът да стане водещ обект в българския туризъм, особено ако това се случи до началото на сезона следващата година.

Във времето на Коледните и Новогодишните празници преобладават българските туристи, но интерес към Перперикон от страна на чужди медии и институции има почти непрекъснато. На 4 януари се очакват представители на японската национална телевизия, които искат да се запознаят с Перперикон  и възможностите за туризъм.

Сред останалите предпочитания на пътешествениците в Източните Родопи са както утвърдени дестинации, като Дяволския мост, Орловите скали, Татул, така и по-малко популярните - Моняк, моста на Лисиците, светилището Чит кая, Шейтан дере до Студен кладенец. Източните Родопи имат какво да покажат и хората ценят това, казва Георги Кючуков. Надеждата му е институциите да видят и оценят този потенциал и да положат грижи за туристите. Самият той стана инициатор и създател през лятото на сдружение в Кърджали, което си поставя за цел развитието на туризма в региона. 

"В началото на годината ни предстои разговор с ръководството на община Кърджали, където да изложим нашите идеи за развитието на туризма в региона. Надявам се ръководството да чуе някои от тях и да си бъдем полезни в представянето на Кърджали по малко по-атрактивен начин. Много се надявам да запалим повече млади хора, които да изберат професията екскурзовод, защото това е един недостатък за региона - че няма достатъчно лицензирани и квалифицирани екскурзоводи, които да представят тукашните обекти по начина, по който те заслужават", каза още Георги Кючуков. Самият той вярва, че туризмът е бъдещето за Кърджали.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати