Турагенции

Китай започва да се отваря през януари

   
Китай започва да се отваря през януари

Откъснати от останалата част на света през последните три години заради строгите ковид ограничения, китайците масово се стекоха към сайтовете за туристически услуги днес преди отварянето на границите идния месец, съобщават Ройтерс и БТА.

Устремът им не бе възпрепятстван дори от увеличаването на броя на заразените с COVID-19, което поставя под натиск здравната система и икономиката.

Политиката на "нулев ковид", която Пекин следваше от началото на 2020 г. и съгласно която прибегна до мерки, вариращи от затваряне на границите до строги локдауни, миналия месец провокира най-мащабния израз на обществено недоволство в континенталната част на страната, откакто президентът Си Цзинпин пое властта през 2012 г.

Последвалият обрат в политиката на ограничения, затрудняваща втората по големина икономика в света, означава, че коронавирусът вече се разпространява далеч по-свободно в страната с население 1,4 милиарда души.

Официалната статистика обаче отчита само един смъртен случай, свързан с вируса, за седемте дни до вчера. Това поднови съмненията на здравните експерти и жителите в достоверността на правителствените данни, тъй като те не съвпадат с опита на други страни след отварянето на икономиките им.

Според лекарите болниците са претоварени с пет до шест пъти повече пациенти от обичайното, като в повечето случаи става дума за възрастни хора.

Въпреки това, и въпреки очакванията за силно разпространение на патогена догодина, китайските власти са решени да смекчат ковид политиката си.

Правейки голяма стъпка към възможността за по-свободно пътуване, от 8 януари Китай ще спре да изисква пристигащите от чужбина да преминават карантина, бе оповестено късно снощи.

Официално няма ограничения китайците да пътуват зад граница, но новите правила значително ще улеснят завръщането им у дома.

Данни на туристическата платформа Ctrip показват, че за половин час след оповестяването на новините, търсенията за популярни задгранични дестинации са скочили десетократно. Най-търсени са Макао, Хонконг, Япония, Тайланд и Южна Корея, според платформата.

Данни от Trip.com сочат, че резервациите за полети към чужбина са скочили с 254 процента в ранните часове на днешния ден спрямо вчера.

Китайската Национална служба за имиграция съобщи днес, че ще поднови обработката на заявки за получаване на паспорти от китайски граждани, искащи да пътуват в чужбина, както и разрешителните за пътувания на жители на континентален Китай до Хонконг.

Китай също така ще възобнови политиката за безвизов транзитен престой на негова територия до 144 часа.

Удължаването или подновяването на визите на чуждестранни граждани също ще бъде възобновено.

Въпреки това според обикновените китайци и туристическите агенции връщането към някакво подобие на "нормалност" ще отнеме още месеци предвид притесненията от ковид и по-предпазливото харчене заради последиците от пандемията.

Същевременно, макар да се очаква рязко възстановяване на китайската икономика по-късно догодина, предстоящите седмици и месеци ще бъдат трудни, тъй като все повече работници се разболяват, а здравната система е под силно напрежение.

Много магазини в Шанхай, Пекин и други градове са затворени през последните дни, тъй като служителите им не могат да дойдат на работа. Някои заводи вече изпратиха много от работниците си у дома заради празниците около Лунната нова година в края на януари.

"Притесненията от временни изкривявания на снабдителната верига се запазват, тъй като трудовата сила е засегната от инфекциите", посочи анализ на банка "Джей Пи Морган". Според проследяване на трафика на метрото в 29 града, направено от банката, много хора ограничават движението си заради разпространението на вируса.

Данни, публикувани днес, отчетоха спад на печалбите в промишления сектор с 3,6 процента за периода януари-ноември спрямо същия период година по-рано, спрямо понижението на показателя с 3 процента през октомври. Това отразява въздействието на ковид ограниченията, обявени миналия месец в основни промишлени региони на Китай.

Същевременно властите обявиха, че ще засилят финансовата подкрепа за малките компании и частния бизнес в тежко засегнатите сектори на кетъринга и туризма.

Японският премиер Фумио Кишида пък обяви, че страната му ще изисква отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите от континентален Китай и ще ограничи полетите на авиокомпаниите до съседната страна, припомня Ройтерс.

"Луфтханза" със светкавична реакция: преразглежда разписанието на полетите до Китай след смекчаването на мерките

"Луфтханза" (Lufthansa) преразглежда разписанието на полетите си до континенталната част на Китай, след като Пекин обяви, че от 8 януари повече няма да изисква карантиниране на пристигащите от чужбина, предаде ДПА.

Говорител на авиационната група, която освен едноименната компания включва също така превозвачите "Суис" (SWISS) и Остриън еърлайнс (Austrian Airlines), каза днес, че тя проучва актуализирането на полетите си до Китай.

Според действащите правила пристигащите в Китай от чужбина трябва да прекарат поне пет дни под карантина в хотел, изолирани и под строго наблюдение. В определени периоди през пандемията карантината бе с продължителност 21 дни.

След 8 януари ще се изисква единствено отрицателен тест за COVID-19 преди заминаване за Китай и няма да е необходимо да се прави нов тест при пристигане.

  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати