Анализи Новини

Най-вълнуващите дестинации за 2023 г.

   
Най-вълнуващите дестинации за 2023 г.

Представяме ви следващите ни осем фаворити за незабравими изживявания.

Те са необичайни, вдъхновяващи и ще превърнат престоя ви в едно от най-невероятните приключения. Някои от тях ще ви изненадат с богата култура, други с дива природа, а трети с изискани проекти.

Мелидеш, Португалия

По-малко известната сестра на Компорта се развива тихо от известно време насам, но 2023-а ще се превърне в годината, в която Мелидеш ще се превърне в най-известното португалско плажно място. Неговият примамлив пейзаж от плажове с бял пясък, борови гори и оризови полета скоро ще посрещне вълнуващи нови обекти, включително дългоочаквания Vermelho на Christian Louboutin през идната пролет. Дизайнерът отдавна е открил очарованието на Мелидеш - посещава го от 10 години, за да проектира зимните си колекции, като дори кръщава една от линиите си обувки Melides - и бутиковият имот ще прослави португалското занаятчийство и дизайнерски традиции.

Има и други изненади. Spatia - курортът в Компорта, посещаван от туристи, които търсят минималистичен дизайн и тиха почивка - ще отвори втори хотел в Мелидеш през 2023 г., а неземните вили на Umay, вдъхновени от геометрията на мидите, ще го последват през 2024 г. Нов за района е и наскоро откритият Pa.te.os, състоящ се от четири дискретни къщи върху 80 хектара земя, проектирани от известния португалски архитект Мануел Айрес Матеус, за да се слеят със средиземноморския пейзаж. Освен хотелите, други като Музея на керамиката в Мелидеш, който отбелязва богатата керамична история на Португалия, и ресторантите на плажа като À Toa на Praia de Melides допринасят за вълнението около тази оживена дестинация. 

Мемфис, Тенеси

Нашвил се радва на голям интерес, но град Мемфис тихо и уверено се превръща в най-горещата дестинация в Тенеси. През последното десетилетие в центъра на града са инвестирани милиарди в проекти за съживяване - и сега посетителите могат да започнат да се възползват от предимствата им. През 2023 г. в центъра на града ще бъде открит обновеният парк "Том Лий", и то навреме за "Мемфис през май" - едномесечен фестивал, посветен на културата на града с прочутия музикален фестивал "Бийл стрийт" и световното първенство по барбекю. Преобразяването на стойност 60 млн. долара ще добави нови павилиони, медитативни пътеки, места за почивка на брега на реката, звукови градини и алея с балдахини, свързваща парка с центъра на града - всичко това е подходяща почит към героичния съименник на парка, жител на Мемфис, който преди близо век спасява пътниците от потъващ параход по река Мисисипи. Следващото събитие -  The Walk on Union, за който се твърди, че е най-големият нов комплекс със смесено предназначение, ще бъде домакин на търговски обекти, зелени площи и два нови хотела Hilton, които ще бъдат открити поетапно през следващите няколко години.

Мемфис преживява бум на хотелиерството с осем нови обекта през 2022 г. и още повече напът. Наскоро бяха открити фънки хотелът The Memphian и първата концепция на Hyatt Caption, като и двата хотела хвърлят светлина върху наследството на града чрез дизайн и кухня, подобно на най-новите ресторанти в Мемфис. Барбекюто все още е водещо, но най-модерните места в града са още по-интересни. Raw Girls вече разполага с два бара за смутита и сокове, звездата от Food Network Тамра Патерсън ще отвори ново вегетарианско заведение през 2023 г., а откритият тази година коктейл-бар Cameo предлага изтънчени коктейли. 

Мендоса, Аржентина

В Мендоса се празнува с вино малбек на фона на величествените Анди, а множеството открити стилни ресторанти и хотели - много от които са ръководени от жени - дават все повече причини да вдигнете чаша в аржентинската столица на виното (все пак е само на 90 минути със самолет от Буенос Айрес). Новите винарски изби и ресторанти в Мендоса са многобройни. Тук са 5 Suelos на шеф-готвача Патрисия Куртоа в Durigutti Family Winemakers (открит през април 2022 г.), ресторант Ruda на сомелиерката Камила Черезо Павлак в Tupungato Winelands (януари 2022 г.) и разкошният Angélica на Катена Сапата, кръстен на семейния матриарх (ноември 2022 г.).

Zonda в Bodega Lagarde - органична винарна, сертифицирана от B-Corp, която през 2023 г. отбелязва 125-годишнината си - се отличава с това, че показва най-доброто от Мендоса - от фантастичните реколти до чаените лъжички. Собственичката София Пескармона споделя тероара на семейството си с гостите, които събират билки и зеленчуци и се захващат с приготвянето на емпанадас по време на завладяващото преживяване "от градината до масата" в Zonda. Усилията се възнаграждават с деветстепенно регионално дегустационно меню, съчетано с вина Lagarde, включително освежаващия бял бленд Proyecto Hermanas, който София прави заедно със сестра си Лусила.

Освен това, последното начинание на Сусана Балбо - водещата еноложка в Аржентина, която ръководи едноименната винарна - с дъщеря си Ана Ловальо реновира с любов имение, което през април 2022 г. бе представено като SB Winemaker's Lodge & Spa със седем апартамента. Главният готвач Флавия Амад Ди Лео ръководи както винарната, така и ресторантите на хотела. Ободрени от масажите в стаите и асадо край басейна, авантюристично настроените гости могат да наемат хидроплана VisionAir, единственият такъв самолет в Аржентина, и да изследват скритите кътчета на осмата по големина страна в света.

Мустанг, Непал

Дълги години Непал е предпочитана хималайска дестинация за онези туристи, които са привлечени от духовността, безкрайните възможности за приключения и извисяващите се в небето върхове. Това обаче не е било така за много от пътешествениците, които търсят луксозни изживявания, и често са избирали съседен Бутан заради превъзходните му планински хижи. Това ще се промени през 2023 г., когато Непал ще предложи първокласни бутикови места за настаняване и преживявания. Голяма част от тази промяна се дължи на неотдавнашното обновяване на Mountain Lodges of Nepal, семейна колекция от луксозни места за настаняване, разпръснати из изключително живописните райони на Анапурна и Еверест.

До края на 2023 г. те ще представят 15 първокласни, интимни къщи - смесица от реновирани обекти и новопостроени сгради, съчетаващи традицията (каменни стени и цветни културни мотиви) с модерността (като драматични стъклени прозорци от пода до тавана) - като същевременно предлагат многодневни преходи, събиране на див мед, полети с хеликоптер и закуска с шампанско, с панорама към връх Еверест. През 2023 г. в отдалечения, някога забранен регион на древното кралство Мустанг ще бъде открит хотел Shinta Mani Mustang, a Bensley Collection с 29 апартамента, вероятно е най-очакваното откриване на хотел в Азия. Ръководеното от виртуоза на дизайна Бил Бенсли, планинско убежище с "всичко включено", обединява тибетски дизайн (включващ рециклирани материали), традиционни уелнес програми и уникални преживявания - като например изследване с екскурзовод на мистериозните древни "небесни пещери" - и несравним достъп до една от последните граници на Хималаите.

Олантайтамбо, Перу

Олантайтамбо е популярен с археологическия си обект - крепостта на инките, която привлича пътниците от влака за Мачу Пикчу. Но напоследък селото се превърна и в кулинарен епицентър в Свещената долина, основан на тероара, а местните предприемачи поставят на световната сцена нова ера на традициите на андските храни и напитки. В Destilería Andina можете да опитате ром с билки от високите части на планината или да си приготвите такъв по свой вкус, в Cafe Mayu можете да пиете андско кафе или да си изпечете сувенирни зърна, а в Cerveceria del Valle Sagrado можете да опитате занаятчийска бира, ароматизирана с местни плодове. Старото и новото продължават да се срещат чрез фермерски ястия, съчетани с креативни коктейли в Chuncho. Междувременно традицията взема превес с приготвянето на пачаманка в глинените пещи на предците в менюто за обиколка на фермата в El Albergue Ollantaytambo. Очаквайте в средата на 2023 г. да отвори врати новият обект на Destilería Andina с бар с пълно обслужване в близост до Cerveceria del Valle Sagrado.

Не правете грешката да се качвате на влака след хранене - уникалните хотели още повече препоръчват да останете да пренощувате. 100-годишният El Albergue Ollantaytambo е класическа база, но можете да се поглезите и в Qolqas Eco Lodge (с включен СПА център) или да спите в планинска капсула с гледка към долината в Skylodge Adventure Suites. Последният от тях е открит през 2013 г., но новите Starlodge Adventure Suites и онсен са допълнения към марката през 2022 г. Планирайте пътуването си в зависимост от културните моменти, за да се насладите на пълното преживяване. Фестивалът Señor de Choquekillka, който се провежда 50 дни след Великден, почита светеца-покровител на селото с храна, музика и танци. Местните жители празнуват зимното слънцестоене през юни, а цялото село се весели по време на годишнината на Олантайтамбо през октомври.

Куинсланд, Австралия

Австралия полага усилия да върне земята на коренното си население, а Куинсланд е водещ в тази насока, като през последните две години хиляди акра са върнати на групи от коренното население. За туристите тази промяна води до нови преживявания, ръководени от разбирането на първоначалните стопани на земята.

Древната дъждовна гора в националния парк Дайнтри, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е част от парцел, върнат през 2021 г., и сега народът Eastern Kuku Yalanji управлява националния парк заедно с правителството на щата. В новооткрития Културен център Mossman Gorge, център за екотуризъм, управляван предимно от служители от коренното население, посетителите се разхождат по земята с традиционни пазители като водачи. Обиколките на Куку Яланджи по културните местообитания включват нощни разходки, лов на раци и риболов с харпун под луната, а при културните приключения Walkabout, по време на екскурзиите в тропическите гори, се обръща внимание на местните растения и лекарства.

По-нататък на север, земите в близост до Торесов проток - островите са поне 274 в пролива между Австралия и Нова Гвинея - бяха върнати на островитяните от Торесов проток от аборигенски, меланезийски и австралийски произход миналата година. Сега местни предприемачи от коренното население са създали компании като Strait Experience, която предлага първата по рода си еднодневна екскурзия до островите от Кернс, което прави дестинацията по-достъпна от всякога. Завършете приключенията си с нощувка в някой от шикозните хотели и курорти, които ще се превърнат в дом на Куинсланд през 2023 г., включително Mondrian Gold Coast и Ritz-Carlton Brisbane, част от проекта Queens' Wharf, който преобразява крайбрежието на реката. Те се присъединяват към новата група луксозни хотели, включваща The Langham Gold Coast и Dorsett Gold Coast, които бяха открити миналото лято.

И накрая, не пропускайте да посетите столицата на Куинсланд. Стадионът Suncorp в Бризбейн ще бъде домакин на осем мача през юли и август за Световната купа на ФИФА за жени през 2023 г., чиито съвместни домакини са Австралия и Нова Зеландия. Добре е, че пътуването до Куинсланд е по-лесно от всякога, благодарение на три седмични полета без междинно кацане между Сан Франциско и Бризбейн, добавени от United Airlines през октомври 2022 г.

Шарджа, Обединени арабски емирства

Макар да изглежда, че Дубай продължава да монополизира голяма част от блясъка на ОАЕ, съседният Шарджа  се утвърждава като културна столица на Емирствата. Покрай забележителните нови галерии на Фондацията за изкуства на Шарджа и архитектурните чудеса като проектираната от Foster + Partners библиотека House of Wisdom, през февруари се открива Биеналето на Шарджа, което отбелязва своята 30-та годишнина и представя творби на повече от 150 художници от 70 държави. В ход е и Архитектурното триенале на Шарджа, чийто куратор е нигерийският архитект Тосин Ошиново в сътрудничество с визионери като индиеца Рахул Мехротра и бразилеца Пауло Таварес.

Най-атрактивното място за отсядане в Шарджа е Chedi Al Bait - плетеница от 53 стаи и осем апартамента, разположени в поредица от охрови дворове в историческия квартал. Тази година хотелът е освежен с добавянето на 12-стайно бутиково крило, построено в 100-годишна семейна къща. Има и нови начини за опознаване на природните богатства на по-малко изследваното емирство. Компанията Lux Resorts and Hotels, известна с луксозните си жилища в Мавриций, Малдивите и Китай, ще дебютира в Близкия изток с две нови места за отдих в Шарджа през 2023 г. - Lux Al Jabal е плажно убежище с изглед към недокоснат участък от Оманския залив, а Lux Al Bridi ще бъде сафари лагер, изпълнен с дива природа в обширния природен резерват Al Bridi.

Шринагар, Индия

В сърцето на Кашмирската долина скъпоценният камък Шринагар - с неговите криволичещи водни пътища и цветни къщички - е еднакво привлекателен и предизвикателен за планиране на посещение. Въпреки това дестинацията изглежда се променя, като правителството дава зелена светлина на проекти за развитие, които ще бъдат от полза за туристите.

В Шринагар се откриват нови оживени обекти. Миналата година стартира Каран Махал, луксозен, интимен хотел в историческата резиденция на бившите владетели на Кашмир, сред близо 60 акра овощни градини и гори, а това лято отвори врати Каяам Гах, стилно, вдъхновено от суфизма природно убежище в хълмовете Забарван, с неограничена гледка към езерото Дал от птичи поглед. Освен това Indian Hotels Company Limited (която стои и зад хотелите Taj) ще въведе своята достъпна марка Ginger Hotels в Шринагар през първата половина на 2023 г. Столицата също така ще получи нов тласък в достъпността, като през 2023 г. се планира откриването на множество магистрали и тунели, които, наред с други връзки, ще улеснят пътуването с кола от Кашмир - през спиращи дъха пейзажи - до съседния Ладакх, дори и през зимата.

Други странични пътувания, които ще бъдат по-лесно достъпни благодарение на новата инфраструктура - Сонамарг (което в превод означава "златна ливада"), зашеметяваща планинска станция, която е готова за значително развитие на туризма през следващите години, и Пахалгам, идилично място за бягство, което отдавна привлича пътниците с пасторалния си чар. В началото на 2023 г. ще бъде открит Shepherd's Barn, вила на Ramneek Kaur (чието семейство притежава любимия на Боливуд хотел Pahalgam), която ще добави стаи към съществуващата програма от занаятчийски обиколки и местни дейности под егидата на културния център Shepherd Crafts. С толкова много промени, няма по-добро време за опознаване на района от първите месеци на новата година - и то преди всички останали да започнат да правят същото.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати