Анализи

Франция и Великобритания ще изискват отрицателен тест за COVID от пътници от Китай

   
Франция и Великобритания ще изискват отрицателен тест за COVID от пътници от Китай

Франция ще изисква пътниците, пристигащи от Китай, да представят отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди пътуването си, обяви в четвъртък френското министерство на здравеопазването, цитирано от "Ройтерс" и БТА. Такъв тест ще се изисква както при директни полети от Китай, така и при такива с междинно кацане, посочва в изявление министерството. Дата за въвеждане на тази мярка не е определена, но предстои да бъде публикувано правителствено постановление, за което ще бъдат уведомени страните членки на Европейския съюз, допълни ведомството.

Освен това при пристигането ще се правят PCR тестове на случаен принцип, като положителните проби ще бъдат системно секвенирани за възможни нови варианти на вируса. На тръгване от Китай пътниците "ще поемат задължение" да се самоизолират, ако на пристигане дадат положителен резултат, заяви френски правителствен източник, цитиран от "Франс прес".

Носенето на маска ще бъде задължително при полети от Китай до Франция. Тестът за PCR при пристигане и задължението за носене на маска ще влязат в сила от 1 януари. И Великобритания въвежда мерки. Обединеното кралство също обяви в петък, че от пътниците, пристигащи от Китай, ще се изисква отрицателен тест за COVID-19 след скока на инфекциите в Китай.

От 5 януари китайските пътници ще трябва да покажат отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от два дни преди заминаването, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство.

Авиокомпаниите ще бъдат задължени да проверяват всички пътници от Китай за тестове и на пътниците няма да бъде позволено да се качат на полет, без да предоставят доказателство за отрицателен резултат от теста, се добавя в него. Съединените щати, Испания, Южна Корея, Индия, Италия, Япония и Тайван наложиха тестове за COVID-19 за пътуващите от Китай, посочва Би Би Си. Китайски държавни медии в петък нарекоха налагането на COVID тестове "дискриминационно".



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати