Анализи Новини

Азия се готви за бум на китайски туристи след облекчаването на ковид правилата

   
Азия се готви за бум на китайски туристи след облекчаването на ковид правилата

Азиатските държави се подготвят за наплив на китайски туристи, след като Пекин започна да облекчава мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

След 8 януари китайците вече няма бъдат карантинирани, когато се връщат в страната си, обявиха властите миналата седмица, което предизвика бум от резервации за пътувания и хотели.

До 2019 г. китайският туристически пазар беше най-големият в света, но по време на пандемията буквално спадна до нулата и отвори огромна дупка в азиатския туризъм. Най-потърпевши се оказаха Тайланд и Япония, разчитащи в голяма степен на китайските туристи.

Международните полети от и до Китай в момента са едва 8 на сто от предпандемичните си равнища, сочат данни на "Варифлайт" (VariFlight), цитирани от Ройтерс. Авиокомпаниите обаче са готови за увеличат бързо капацитета си с падането на ограниченията.

Малайзийските авиолинии и виетнамската нискобюджетна компания "Виетджет" (VietJet) се надяват до достигнат предпандемичните нива на полетите си до Китай до юни 2023 г., докато други като "Сингапур еърлайнс" (Singapore Airlines) и "Кантас еъруейс" (Qantas Airways) засега изчакват с прогнозите. Китайските авиокомпании планират да увеличат полетите си значително от края на март, което съвпада с началото на летните разписания, смятат анализатори.

Перспективата богатите китайски туристи да се върнат по търговските улици на Азия кара много бизнеси да се подготвят отсега, особено с наближаването на Лунната Нова година, 21 януари, която по традиция е пиков период за китайския туризъм.

Комплексът "Софител Сентоса" (Sofitel Sentosa) в Сингапур вече подготвя специални пакети за празника за китайските туристи, включващи топъл бюфет и романтика за двойките, казва главният мениджър на хотела Джовани Витерале.

В Япония туристическата компания "Хато бус" (Hato Bus) съобщи, че планира от януари да поднови туровете на китайски език, спрени по време на пандемията, а от март да достигне пълния им капацитет. В Страната на изгряващото слънце обаче са внимателни за китайския туризъм поради резкия ръст на новозаразените с коронавирус в Китай. Затова Япония изисква отрицателен ПСР тест от китайските туристи, а положителните ще трябва да се карантинират за срок от 7 дни.

САЩ наложиха вече задължителни ковид тестове за пристигащите китайци, а към тази мярка прибегнаха и Индия, Тайван и Италия. Австралия, Германия и Тайланд засега няма да прилагат тази мярка, а Франция обяви в социалната мрежа "Сина уейбо" (Sina Weibo), че приветства китайските приятели "с отворени обятия".

Във Виетнам, обаче, очакват китайските туристи да се върнат масово едва през втората половина на годината.

Австралия признава, че надеждите за масов приток на китайци на посрещането на Лунната Нова година са силно преувеличени. "Полетите все още са малко, а резервациите ще дойдат в последната минута", казва Джеймс Шън, генерален директор на базираната в Мелбърн туристическа агенция "Одисей травъл" (Odyssey Travel). "Смятам, че можем да очакваме пълно възстановяване на пътникопотока през юни или юли догодина".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати