Събития

С Фестивал на светлините Тимишоара става Европейска столица на културата през 2023 г.

   
С Фестивал на светлините Тимишоара става Европейска столица на културата през 2023 г.

През настъпващата година, когато ще бъде Европейска столица на културата, град Тимишоара ще бъде домакин на стотици събития, организирани от трите културни партньора - Асоциацията TM2023, Окръжния съвет на Тимиш и Центъра за проекти към кметството на Тимишоара, съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.

Сред най-забележителните събития са изложба на Константин Брънкуш - най-голямата, посветена на скулптора в Румъния през последните 50 години, изложба, посветена на сюрреалистичния художник-пластик Виктор Браунер, както и грандиозна изложба в памет на скулптора, живописец и график Паул Нягу, предаде БТА.

Тимишоара 2023 (ТМ2023) стартира в прехода между годините със зрелищния Фестивал на светлините, който се разгръща между 29 декември 2022 г. и 2 януари 2023 г. като сложно и необикновено шоу от светлина, прожекции и видеомапинг, фойерверки и лазерни игри.

Дан Дякону, личен съветник на председателя на Окръжния съвет на Тимиш, който следи за изпълнението и популяризирането на събитията, организирани от окръжната администрация за ТМ2023, заяви пред Аджерпрес, че кулминацията на събитията по откриването е в нощта между двете години и включва участието на известния испански хаус и електро хаус диджей Дани Авила заедно с Диджей Дарк и Алекс Супер Бийтс.

"През петте дни минувачите през Площада на обединението до Бастиона ще могат да се насладят на впечатляваща гледка, тъй като върху знакови за града сгради ще бъдат излъчвани нови медийни инсталации, видеомапинг и светлинни проекти. "Пътят на светлината", простиращ се от Музея на изкуствата до Бастиона на Мария Терезия, ще бъде изграден със светлинни инсталации, създадени от тимишоарски, национални и международни европейски артисти. Фестивалът на светлините е събитие, което вярно отразява принципите и темата на годината на Европейската столица на културата - тази на светлината", обясни Дан Дякону.

Окръжният съвет на Тимиш ще разгърне през цялата 2023 г. грандиозна програма, ръководена от три основни принципа: художествено съвършенство, въздействие върху широката общественост и способност за привличане на туристи, както и подчертано европейско измерение за всеки реализиран проект.

В рамките на програмата на Окръжния съвет в Тимиш ще се проведат големи международни фестивали, като Международния джаз фестивал "JazzX", фестивала "Codru", Фестивала на полетите или Международния литературен фестивал, които са само част от моментите, способни да привлекат голяма публика от целия регион. Събитията, които съчетават музиката с новите технологии, съсредоточени около емблематичните паметници на града - замъка Хуняде, бастиона на Мария Терезия или Бароковия дворец - ще допълнят предложението на Окръжния съвет.

"Централното и най-ценно събитие (...) е най-голямата изложба на Брънкуш в Румъния през последните 50 години. Озаглавена "Брънкуш: румънски източници и универсални перспективи", тя ще включва експонати от известни световни музеи и се очаква да привлече многобройни посетители и да предложи уникално преживяване. Изложбата се допълва от ретроспективите "Виктор Браунер - изобретения и магия" и "Паул Нягу. Ретроспектива", но също така и с поредица от събития, които подчертават новите форми на художествено изразяване в Националния музей на изкуствата. Бихме искали също така да пренесем част от фестивала "Джордже Енеску" в Тимишоара", добави Дан Дякону.

Той също така заяви, че окръжната администрация е направила значителни инвестиции и продължава да отделя значителни суми за инфраструктура, за да приведе културните и изложбените пространства в града към европейските стандарти и да позволи организирането на международни събития от висок мащаб. Инвестиционната програма включва Националния музей на изкуствата, бастиона на Мария Терезия, Музея на селото и Националния музей на област Банат, други паметници и водещи институции на град Тимишоара, в стремежа да се остави солидно наследство на Тимишоара 2023 г. - столица на културата.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати