Анализи Новини

Елефсина - неподправена Гърция и една от културните столици на Европа за 2023

   
Елефсина - неподправена Гърция и една от културните столици на Европа за 2023

Елефсина е неподправеното лице на Гърция: автентична, мълчалива, достойна. Може би това е нейното уникално предимство като една от трите европейски столици на културата през 2023-а година - най-малката и най-древната, разказва "Дойче веле".

"Ако някой успее да промени Елефсина, той може да промени целия свят", казва един художник. Със своите 25 000 жители Елефсина се намира на около 20 км западно от Атина и не е нито особено красив, нито живописен град. Гърция, която обикновено виждате на ваканционните снимки, изглежда различно - градчета с тесни улички, хора в таверни край блестящото тюркоазено море. В Елефсина няма да намерите подобни пейзажи - безцветни ниски сгради, индустриални руини, изхвърлени океански лайнери, които ръждясват в корабно гробище. Но между тях има усмихнати хора, топлина и грижливо поддържани градини. Елефсина е неподправеното лице на Гърция: автентична, белязана, мълчалива, достойна.

Може би именно това е нейното уникално предимство като една от трите европейски столици на културата през 2023-а година - най-малката и най-древната. В родния град на великия гръцки поет Есхил ще се проведат 465 събития на 30 различни места. Под мотото "Мистерии на промяната" 192 гръцки и 137 чуждестранни художници ще представят своите творби в общо 17 категории. Три тематични стълба формират рамката на концепцията: "Човек и общество", "Околна среда" и "Работа".

Загадки от вчера и днес

Античната Елефсина се намира в сърцето на днешния град. Тук преди хиляди години хората са се опитвали да вникнат в тайните на смъртта с помощта на легендарните "Елефсински мистерии". Те са били сред най-важните ритуали на посвещаване в древна Гърция. Мистиците идвали на това място с хиляди, за да се закълнат в мълчанието си пред Йерофант, върховния жрец на Деметра, богинята на плодородието.

Древната Елефсина е оказала съществено влияние върху днешното битие: "На това място е започнало отглеждането на пшеница. В този момент хората престават да бъдат номади, престават да се скитат в търсене на храна", казва художественият ръководител Михаил Мармаринос, който сякаш познава всяко кътче на това магическо място.

Само на един хвърлей разстояние се намира Телестерионът - първият в света "неформален" театър според Мармаринос. Неформален, защото тогава понятието театър още не е съществувало. Но още преди да гледат комедия и драма хората се събирали в Елефсина, за да станат свидетели на мистериите. През 2023-а година хореографът Заша Валц и режисьорът Йохен Зандиг ще представят тук "Човешки реквием" - симбиоза от звук, музика, естествена светлина и човешки тела. За Мармаринос това е естетическо преживяване, което показва на посетителя, че само езикът не е достатъчен.

Град на бежанците

Друг исторически стълб на града е промишлеността. Това е едновременно проклятие и благословия. Благословия, защото предлага работа и ново препитание за хилядите бежанци, дошли тук през 1922-а година след разрушаването на Смирна, сега турски Измир. Проклятие, защото петролните рафинерии, циментовите заводи и другите индустрии, които доминират до 90-те години на миналия век, осигуряват не само заетост и просперитет. Регионът на Западна Атика, където се намира и Елефсина, е с особено висок процент ракови заболявания и силно замърсяване.

През последните 30 години промишлеността в региона рязко намалява, което води до икономически срив. На много места в града могат да се видят руините на някогашни заводи. Старата бояджийска фабрика се ремонтира в рамките на инициативата "Културна столица" - ще бъде превърната в културно средище, което няма да загуби блясъка си след 2023-а година и ще остане за жителите на района. Един от първите гости ще бъде колумбиецът Хуан Сантовала, който ще създаде творба, посветена на работниците от града. В нея ще участват хора, които са работили или все още работят във фабриките в региона. За всеки от тях ще бъде изработен керамичен шлем, който ще им бъде подарен след изложбата.

Култура и надежда за възстановяване

Друго място, където все още се извършват строителни дейности, е старата маслинова фабрика. Сега тя се превръща в място за срещи и изкуство. Първата изложба е посветена на бившата гръцка министърка на културата Мелина Меркури и нейния тогавашен френски колега Жак Ланг. През 1985-а година именно Меркури предлага идеята за програмата "Столица на културата", а Ланг изиграва решаваща роля в осъществяването на плана. В непосредствена близост до старата маслинова фабрика се намира театър на открито, в който наред с другите свои представления ще покажат националните театри от Нови Сад в Сърбия и от южнокорейската столица Сеул.

Пристанището в залива до Елефсина е впечатляващо - там на произвола са оставени 70 стари кораба, които замърсяват морето с нефт и ръжда. За много от жителите на града това е ужасяваща гледка, която гръцката държава неглижира в продължение на десетилетия. Независимо от това океанските гиганти по свой начин имат някакво очарование. Какви истории разказват? Засега не е известно как ще бъдат използвани от Столицата на културата.

Жителите на Елефсина очакват 2023-та да им донесе преди всичко подем. Те се надяват на многобройни посетители от цял свят и на това, че властите в Атина няма да ги забравят след събитията. Културната програма дава възможност на хората да изградят или ремонтират улици, площади и тротоари. За тях 2023-а вероятно е уникална възможност да положат основите на едно по-добро бъдеще.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати