Новини Събития

Албанският град Берат е посрещнал 400 хил. туристи през 2022 г.

   
Албанският град Берат е посрещнал 400 хил. туристи през 2022 г.

Град Берат продължава да бъде предпочитана дестинация за голям брой чуждестранни туристи, а кметът Ервин Демо заяви пред АТА, че и тази година в Берат се наблюдава голям приток на посетители, съобщи специално за БТА албанската агенция.

За периода януари-декември Берат е бил посетен от около 400 хиляди посетители, от които 80 на сто чужденци, допълва БТА.

"Това е най-големият брой посетители в цялата история на нашия град. През последните години туристите прекарват повече време в града. Преди няколко години посетителите правеха дневни посещения, докато сега те остават поне 1-2 нощи и имат възможност да се запознаят с историята и културата на този древен град", каза Демо.

Сред най-посещаваните забележителности, по думите на Демо, е замъкът, а в самия град основните места са каньоните на р. Осум, градските винарни, музеят Онуфри, Етнографският и Соломоновият музей.

"Местата за поклонение, като църкви и джамии, които бяха реставрирани през последните години, също са много привлекателни за посетителите", казва Демо.

Многобройните дейности, организирани от общината напоследък, са допринесли за по-големия интерес на посетителите през тази година.

"Общината през цялата година, но особено през летния сезон, организира редица дейности всеки уикенд като куклен театър, театър за възрастни, уикенди с жива музика в пешеходните зони, партита, изложби и т.н., които привлякоха голям брой туристи в града", каза Демо.

В цялата област Берат има 486 паметника на културата и това оказва огромно влияние, особено върху потока на културния туризъм през последните години.

Замъкът на Берат е един от най-големите исторически паметници на Балканите, голяма крепост, която се извисява над река Осум. Замъкът е построен във формата на триъгълник и погледнат отдолу, изглежда като част от хълм.

Кулата на вътрешния вход е изградена от каменни блокове, принадлежащи към илирийските укрепления, построени през IV-II в. пр. н. е. Върхът на хълма е заобиколен от външна периферна стена с 24 кули. Във вътрешността на този замък се намират около 14 църкви, които са го направили известен.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати