Новини Събития

Пафос и Севиля са избрани за столици на интелигентния туризъм

   
Пафос и Севиля са избрани за столици на интелигентния туризъм

Кипърският град Пафос и испанският Севиля бяха избрани за победители за 2023 г. в конкурса Европейски столици на интелигентния туризъм на Европейския съюз, предаде за БТА кипърската агенция КНА, позовавайки се на съобщение на Европейската комисия.

Двете Европейски столици на интелигентния туризъм ще получат подкрепа за популяризирането си, както и специално изградена скулптура, която ще бъде изложена на видно място в двата града през 2023 г.

Освен това Пафос и Севиля ще се включат в разрастващата се мрежа от интелигентни туристически градове в Европа, обменящи опит и най-добри практики.

Същевременно Кран от Словения беше избран за победител в конкурса за Европейска дестинация за отлични постижения за 2023 г. и ще бъде популяризиран като модел за подражание за устойчиви туристически практики в Европа.

Европейската столица на интелигентния туризъм е инициатива на ЕС, която отличава градовете за новаторския им подход по отношение на достъпност, цифровизация, устойчивост и културно наследство и творчество. По същия начин Европейската дестинация за отлични постижения е инициатива на ЕС, която признава и отличава по-малки дестинации, въвели успешни стратегии за насърчаване на устойчивия туризъм.

В конкурса за 2023 г. кандидати за титлата Европейска столица на интелигентния туризъм бяха 29 града от 13 държави, а 20 дестинации се състезаваха за титлата Европейска дестинация за отлични постижения. Градовете бяха оценявани от жури по три критерия: програмата на града за дейности, които се предвижда да бъдат осъществени през 2023 г., цялостния ангажимент на града да се развива като интелигентна туристическа дестинация и капацитета на града да действа като модел за подражание и да вдъхновява други градове.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати