Анализи

Туризмът и още две министерства са похарчили над 87 000 лв. за анализи на Валерия Велева

   
Туризмът и още две министерства са похарчили над 87 000 лв. за анализи на Валерия Велева

Министерството на туризма е сключило по времето на бившия министър Христо Проданов (БСП) договор за близо 35 000 лв. с ДДС с Институт за стратегии и анализи ЕООД на Валерия Велева, която е собственик на сайта „Епицентър“. Това показва справка на TravelNews, предоставена от ведомството. Договорът е през 2022 г. за анализи в туризма, които да послужат на ръководството на министерството. Като бонус е трябвало да бъдат публикувани в сайта „Епицентър.бг“. От министерството не предоставиха анализите, за да се запознаем с тях и не обясниха за какво и на кого са послужили. Според служители по-скоро става въпрос за медийно отразяване на Христо Проданов.

„Договор с "Епицентър" не сме правили и няма такъв за отразяване на дейността ни от тази медия. Той е за анализи, а публикациите бяха бонус“, коментира пред TravelNews Христо Проданов. Бившият министър не обясни какви са били анализите и за какво са му послужили. Служители на ведомството обясниха, че е спуснато устно нареждане от бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова (и лидер на БСП) да бъдат предоставени средства на Института на Валерия Велева от ведомствата, които управлява левицата.

От Министерството на икономиката обясниха, че са предоставени на Институт за стратегии и анализи ЕООД 32 400 лв. с ДДС от Държавната консолидационна компания, на която принципал е била самата Корнелия Нинова. Друга държавна фирма към същото ведомство - Национална компания “Индустриални зони”, е предоставила 14 112 лв. с ДДС на дружеството на Валерия Велева, допълниха от ведомството.

Министерството на земеделието при Иван Иванов е отпуснало 17 400 лв. с ДДС на Институт за стратегии и анализи ЕООД отново за анализи за нуждите на ръководството на ведомството. Министерството на труда и социалната политика не е успяло да сключи договор с Валерия Велева, обясниха от сегашния екип.

Валерия Велева е главен редактор на информационния сайт „Епицентър.бг“, собственик и управител на дружеството Институт за стратегии и анализи ЕООД, което се води и издател на медията. През 2010 г. почетният председател на ДПС Ахмед Доган нарече Валерия Велева в писмо "Мадам В". В писмото, озаглавено "До Мадам В.", Доган обвини Велева, че е подновила офертата си да бъде таен P.R. на ДПС. По думите му с този акт тя искала само респектиращо възнаграждение за "добрия тон", който ще има в статиите си за ДПС. Тогава Велева работеше във в. „Труд“.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати