Новини Турагенции

Пълна заетост са достигнали круизите по Нил и хотелите в Луксор покрай празниците

   
Пълна заетост са достигнали круизите по Нил и хотелите в Луксор покрай празниците

Туристи от цял свят се стичат в Египет през последните седмици в търсене на слънце, пясък и море, пише в. "Ал Ахрам". Заетостта на хотелите в някои дестинации в страната на фараоните е достигнала деветдесет процента, като особено популярен е известният като "най-големия музей на открито" град Луксор, предава БТА.

"През новогодишната нощ заетостта на хотелите в Луксор и Асуан и на плаващите по Нил круизни кораби е достигнала почти сто процента," заявява директорът на Комитета за маркетинг на културния туризъм Мохамед Отман. 

Данните на институцията сочат, че туризмът в двата южноегипетски града отбелязва най-добрите си показатели от 2019 г. насам. С най-високи темпове се увеличава броят на посетителите от Испания, Франция, САЩ и Италия. 

От бранша отчитат засилен интерес към еднодневните екскурзии от курорта на Червено море Хургада до Луксор. Положителната тенденция се дължи на новите продукти, които съчетават морската почивка с културния туризъм, на реставрацията на археологически забележителности в Луксор и Есна, както на подобрената инфраструктура, отбелязва Отман. 

Не така добър е сезонът в Хургада обаче, където заетостта на хотелите е едва четиридесет процента. Според представители на сектора основни причини са лошата икономическа ситуация и фактът, че напоследък европейците предпочитат да прекарват коледните празници със семействата си у дома. 

Международният туристически барометър, публикуван от Световната туристическа организация през декември 2022 г., отчита, че туризмът на глобално ниво е напът да достигне 65 процента от предпандемичния си обем, като някои дестинации си връщат 90 процента от броя на туристите преди появата на Ковид-19.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати