Новини Турагенции

Открийте магията на непознатия Оман

   
Открийте магията на непознатия Оман
  Pixabay

В Оман ще се насладите както на петзвезден лукс, така и на нощ в бедуинска къща насред пустинята. Мюсюлманската държава на югоизточния бряг на Арабския полуостров не е сред популярните дестинации. Но Оман е за онези, които проявяват туристическа ексцентричност и притежават любопитството да открият много повече от доволството на традиционната почивка ол инклузив.

Годишно султанатът се посещава от около 200 хиляди туристи, което наистина е необяснимо малко, предвид всичко онова, което може да предложи на своите гости. Тук ще ви трябва доста време, за да успеете да обиколите първо столицата, да видите футуристичните бизнессгради и да се отпуснете в разкоша на Ориента в някои от многобройните луксозни хотели. А когато се наситите на цивилизацията, да се отправите към старините от времето на Персийската империя и Средновековието.

Оман предлага и почивка на море, където може да съберете загар, да се отдадете на дайвинг, спортен риболов и плуване с делфини. А на онези, които ги привлича чарът на пустинята, сафари с джипове и нощ в истинско бедуинско селище, ще остави незабравимо изживяване. Султанатът, бил през вековете част от Персийската империя и Арабският халифат, може да се похвали с богата история. Легендите разказват, че именно тук е земята, вдъхновила много пътешественици, като Марко Поло например. В Оман е управлявала Савската царица, оттук е започнало пътешествието на Синбад мореплавателя... толкова приказност, за много повече от 1001 нощи.

Страната се отличава от останалите държави в Персийския залив на първо място с впечатляващия си ландшафт на контрастите - тук могат да се видят планини и водопади, пустини и оазиси, а прекрасните плажове се разпростират на около 1700 км. Липсата на постоянни реки не е проблем в по-големите градове, където зеленината и цветята се поддържат с такава грижа, че е трудно да се повярва, че сте в сърцето на пустинята. Освен възможностите, които дават нефтените залежи, Оман се състезава от години с ултрабогатия си съсед Дубай. Това ползотворно съперничество кара оманци всячески да се опитват да се надбягат с времето и да не жалят средства да поддържат блясъка на султанските владения.

Столицата Маскат например е толкова озеленена, че прилича на райска градина, а съчетанието на съвременната цивилизация и стари традиции в нея е впечатляващо.

Маскат е логичната първа спирка на пътешествието ви в Оман. Наричат града "бижуто на Арабия". Тук ултрамодерни сгради се извисяват до джамии, шумят шадравани и се носи аромат на подправки и жасмин. Маскат, Мутрах и Руви са трите централни части на столицата. Маскат е стара пристанищна част, мястото, където е главния дворец на султана заедно с величествената му джамия - очарователно за разходки, а Мутрах е главният търговски и жилищен район. В столицата има три крепости, които са от времето на португалската окупация на града. Те все още се използват от полицията и военните и са затворени за посетители, но може да се видят отвън.

В столицата има много и интересни музеи, разкриващи историята на града, аквариуми, пазари и часовникови кули, а любимо място за посетителите е крайбрежният път. Освен че може да се похвали с история, арабски блясък, съвременна цивилизация и истински султан, Оман може да зарадва и любителите на морските удоволствия.

Регионалният център на областта Мусандам - град Кхасаб, е известна туристическа дестинация, където ще ви предложат дайвинг, пътуване по море сред делфини, както и спортен риболов, тънкостите за които може да научите от услужливите местни жители, за които морето осигрувяа поминък от поколения насам.

Салала е вторият по големина град в страната, известен с красивите си плажове от бял пясък, а Сур е селището на мореплавателите, където днес корабостроенето също е вид атракция за туристите.

Морската визитна картичка на Оман обаче е Заливът с костенурките. Той се намира на около час път от Сур и се посещава нощно време, защото тогава любопитните за всички туристи морски обитатели снасят яйцата си. Около 80 000 костенурки годишно излизат на няколкото плажа в залива, като всяка от тях снася по 40-70 яйца, от които обаче оцеляват едва 1-2. Останалите ги изяждат лисиците, които дебнат в многобройните пещери в околността. Гледката на излюпващото се около 2 часа бебе и после на стотиците пъплещи към морето костенурчета е наистина вълнуваща.

Освен на нощно, може да се запишете и на дневно морско сафари, където при пътешествие с моторница във води, пълни с делфини и лекция за морските видове, при късмет може да зърнете дори син кит.

Ако сте опитали морското сафари, то не изпускайте и пустинното. Водачите на джиповете сред дюните в Оман могат да конкурират състезателите в ралито Париж-Дакар и любителите на силните усещания ще останат наистина доволни.

Особено вълнуващото изживяване обаче е нощ в бедуинско селище в пустинята. Пътешествието сред дюните започва със среща с истински бедуини. Те живеят сред пясъците в колиби, на минимум час път от най-близкото селище, по стените на които висят тъкани черги.

Бедуинките са облечени в ярки дрехи с бляскави мотиви, лицата им са покрити с черни маски, а главите - с шарени наметала. Любезните домакини отговарят на въпросите ви, черпят ви с оманско кафе, което е с характерен аромат заради кардамона в него, гощават ви с камилско или козе мляко и смокини. Традицията повелява на тръгване туристите да си купят някоя от стоките на бедуините или поне да оставят бакшиш.

Не по-малко вълнуваща е следващата част от пустинното приключение - бедуинското селище, пригодено за нощувка за туристи. Около 50-те колибки от палмови листа са като кибритени кутийки, скромно обзаведени с легло, стол и маса. До късния следобед температурата на въздуха е твърде висока, но вечерта и нощта са прохладни и особено очарователни с вечерята под звездите и изпълнението на традиционен омански състав. На сутринта се организира надпревара с камили. По желание може да си тръгнете от лагера с рисунки по ръцете с къна, които издържат около 2 седмици.

Не е достатъчно да научите, че държавата е абсолютна монархия, в която султанът има пълна власт, както и че стопанството е основано на нефтената промишленост, а в селското стопанство и риболова са заети около 50% от трудоспособното население. По-добре се огледайте около себе си, запознайте с местните и поговорете с тях. Едно от първите неща, които трябва да знаете, е да бъдете внимателни с местните жени. Както и да забравите алкохола, освен в някои хотели. Не е трудно да се усети, че в Оман има много силно класово разделение. Но и при бедните, и при богатите гостоприемството е издигнато в култ - според възможностите на домакина. Гостът задължително се кани на трапеза, и, ако не е време за някое от основните хранения, му се поднасят плодове, чай или кафе, както и нещо сладко. Друга древна традиция, независимо от социалния статус, е купуването на съпруга. При по-богатите този обичай е останал по-скоро като ритуал, докато при бедните все още е единственият начин мъжът да се задоми. За целта банките дори отпускат кредити за женитба. Средната цена на една булка е около 3000 риала, което прави към 7000 евро.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати