Анализи Новини

Китайските туристи се завръщат: Какво означава това за световната икономика?

   
Китайските туристи се завръщат: Какво означава това за световната икономика?

Преди COVID пандемията да парализира световния туризъм, Китай бе най-големият източник на международни пътници. През 2019 година туристите от Китай възлизаха на 155 млн. души, като общата сума, която похарчиха зад граница надхвърли внушителните четвърт трилион долара. През последните години тази туристическа вълна пресъхна след като Китай затвори границите. Сега обаче, страната отново отваря границите си, което означава, че милиони туристи ще се завърнат на международната сцена, подхранвайки надеждите за възстановяване на световната хотелиерска индустрия, пише CNN.

Въпреки, че международното пътуване може и да не сеза върне до предепидемичните нива веднага, компании, индустрии и цели държави, които разчитат на китайските туристи, навярно ще отбележат подобрение в резултатите си през 2023 година, прогнозират анализатори. През 2019 година китайците, използващи въздушен транспорт за изходящо пътуване са възлизали на 12 млн. души на месец, като тази цифра претърпя свиване с цели 95% по време на годините на пандемия, според Стив Саксън, партньор в офиса на McKinsey в Шънджън.

Той предвижда, че пътуващите ще нараснат до около 6 млн. на месец до лятото, основно заради желанието за приключения на младите китайци с високи доходи. Еми Лу, която работи в рекламна компания в Пекин, е една от тях. „Толкова съм щастлива (за отварянето)!”, казва Лу пред CNN. „Защото заради пандемията, можех да се скитам само из страната през последните години. Беше трудно.”, казва тя. „Просто бях заседнала вътре в страната прекалено дълго. Действително очаквам с нетърпение вдигането на рестрикциите, за да мога да отида някъде да се забавлявам”, споделя 30-годишната китайка, добавяйки, че най-много иска да посети Япония и Европа.

Китай обяви през миналия месец, че повече няма да налага карантина на влизащите в страната пътници, започвайки от 8 януари, включително на пристигащите от чужбина свои граждани. В резултат на новината, търсенията на международни полети и оферти за настаняване в платформата Trip.com моментално скочиха до 3-годишен връх. Резервациите за пътуване в чужбина по време на предстоящата Лунна нова година, която се пада между 21 и 27 януари през тази година, се изстреляха с 540% на годишна база, според данните на китайския сайт. Средният разход на резервация е скочил с 32% спрямо същия период.

Най-предпочитаните дестинации са в Азиатско-тихоокеански регион, сред които Австралия, Тайланд, Япония, Хонконг. САЩ и Великобритания също се нареждат в топ 10. „Бързото натрупване на (банкови) депозити през последната година предполага, че домакинствата в Китай са акумулирали значителни наличности на пари в брой”, казва Алекс Лоо, макро стратег в TD Securities, добавяйки, че честите локдауни навярно са довели до ограничения в разходите на домакинствата. Поради това може да станем свидетели на масово харчене от страна на китайските потребители – точно както се случи на много развити пазари след вдигането на рестрикциите по-рано през миналата година, става ясно от думите му.

Кой ще се възползва?

Всичко това е добра новина за много икономики, които бяха ударени от пандемията. „Предвиждаме, че Хонконг, Тайланд, Виетнам и Снгапур биха се възползвали най-много, ако китайския внос на туристически услуги се завърне към нивата от 2019 година”, посочват анализатори от Goldman Sachs.

Хонконг, най-посещаваният град в света с близо 56 млн. посетители през 2019 година, от които повечето от континентален Китай, може да получи тласък в размер на 7.6% към брутния си вътрешен продукт в резултат на засилването на износа и приходите от рутизъм, смятат анализаторите. БВП на Тайланд може да добави 2.9%, докато Сингапур – ръст от 1.2%. Подобен ефект се очаква и на редица други места по света, като Камбоджа, Мавриций, Малайзия, Тайван, Мианмар, Шри Ланка, Южна Корея и Филипините, които също вероятно ще се възползват от завръщането на китайски туристи, сочи проучване на Capital Economics. Хонконг пострада особено остро от затварянето на границата си с континентален Китай. Основните индустрии на града като туризъм и недвижими имоти бяха силно засегнати. Финансовият център очаква спад на БВП в размер на 3.2% през 2022 г. Правителството на Хонконг обяви през миналата седмица, че до 60 000 души ще могат да преминават границата всеки ден, започвайки от 8 януари. Няколко други страни от Югоизточна Азия, които разчитат на туризма, държаха правилата за влизане сравнително разхлабени за китайските туристи, въпреки високите нива на COVID-19 случаи в Китай през последните седмици. Сред тези страни попадат Тайланд, Индонезия, Сингапур и Филипините.

„Това е една от възможностите, чрез която може да засилим икономическото възстановяване.”, посочи здравният министър на Тайланд през миналата седмица. Нова Зеландия също премахна изискванията за тестване за китайските посетители, които бяха вторият най-голям източник на туристически приходи на страната преди пандемията.

Кой иска тестване?

Но не всички страни подхождат към вдигането на мерките в Китай по един и същ начин. Засега близо дузина страни, включително САЩ, Германия, Франция, Канада, Япония, Австралия и Южна Корея, продължават да изискват задължителни тестове. Европейският съюз посочи през миналата седмица, че „силно насърчава” членките си да изискват отрицателен COVID тест за посетителите от Китай преди пристигането им. Има ясен „конфликт” между туристическите власти и политиците и здравните служби в някои страни, посочва Саксън, който ръководи пътническите практики на McKinsey в Азия.

Авиокомпаниите и летищата вече се изказаха негативно относно препоръките на ЕС за изискване на тестове. Международната асоциация за въздушен транспорт, индустриална лоби организация на авиокомпаниите, заедно с летища, представяни от ACI Europe, както и организацията Airlines for Europe, пуснаха обща позиция срещу действията на ЕС през миналата седмица. От друга страна, те приветстваха допълнителната препоръка за тестване на отпадъчни води като начин за идентифициране на нови варианти на болестта, като според тях това трябва да бъде алтернатива на тестването на пътниците. 
Пълно възстановяване? 
Китайският международен туризъм няма да се възстанови веднага, тъй като много китайци ще трябва да подновят паспортите си, както и да кандидатства за визи отново, смятат анализатори. Еми Лу от Пекин каза, че все още обмисля плановете си за пътуване, като взема предвид различните изисквания за тестване и високата цена на полета.

„Ограниченията са нормални, защото всеки иска да защити хората в собствената си страна“, каза тя. „Ще изчакам и ще видя дали някои политики ще бъдат облекчени.“ 24-годишната Лиу Чаонан от Шънджън казва, че първоначално е искал да посети Филипините за да празнува Китайската нова година, но не е имал време да кандидатства за виза. Поради това е избрала Тайланд, където се предлага бърза и лесна услуга за електронни разрешителни. „Времето е малко и трябва да замина след около 10 дни. Хората могат да изберат места и държави, които се прилагат облечени условия за виза, за да пътуват“, казва тя и добавя, че планира да се научи на гмуркане и смята да си напазарува козметика.

Общият ѝ бюджет за пътуването може да надхвърли 10 000 юана (1460 долара). Според Саксън, китайските изходящи международни пътувания ще се възстановят напълно до края на тази година. „Като цяло хората са прагматични и страните ще приветстват китайските туристи поради тяхната покупателна способност”, казва той, добавяйки, че страните могат да премахнат ограниченията бързо, когато COVID ситуацията в Китай се подобри.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати