Анализи Новини

Гърция очаква над 18 млрд. евро от туризъм през 2023 г.

   
Гърция очаква над 18 млрд. евро от туризъм през 2023 г.

Гърция очаква 18 млрд. евро приходи от туризъм тази година. Това обяви пред журналисти гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас, предаде Greek Travel Pages.

Сезонът ще бъде открит отново през март, както това стана през 2022 г., като ведомството ще положи усилия да промотира страната като целогодишна дестинация и ще се фокусира в рекламата на  туристически обекти и курорти във вътрешността, които остават встрани от туристическия поток. Министър Кикилиас припомни, че до 10 януари Delta Airlines е изпълнявала редовни полети Ню Йорк-Атина – споразумение, което ще бъде подновено и през тази година.

Според него американската компания №1 Delta ще възобнови полетите до Гърция от март. Очаква се да я последват и други превозвачи, като American Airlines и United.

Миналата година Гърция имаше 63 полета на седмица, като поддържаше директни връзки с най-големите летища в САЩ, както и с летище Нюарк Либърти, благодарение на договор с Emirates Airlines.

Споразумения с авиокомпании

За да стимулира индустрията в нисък сезон, Гръцката национална туристическа организация (GNTO) сключи наскоро дългосрочни споразумения с 10 авиокомпании, според които те ще добавят още маршрути или ще запазят съществуващите си полети до гръцки летища и през зимните месеци. Сред тях са AEGEAN Airlines, SKY express, Jet2.com, Easy Jet, Wizz Air, British Airways, Eurowings, BlueBird Airways, Sun d' Or и TUS Airways.

Ранните резервации сочат силен сезон

Ранните резервации очертават силен сезон, твърдят от Министерството на туризма.  То заедно с GNTO ще стартират тази пролет нова кампания за популяризиране на гръцкото лято, информира Кикилиас. Той подчерта, че правителството продължава подкрепата си за насърчаване на вътрешния туризъм и привличане на гърците към зимни и планински дестинации.

В рамките на програмата „Туризъм за всички“, която има за цел да насърчи вътрешния туризъм  в месеците на слабо търсене, ще бъдат изтеглени 125 000 дигитални ваучера, които ще покрият част от ваканционните разходи (настаняване, транспорт и храни и напитки) на печелившите.

Най-популярните дестинации за гърците

По програма „Туризъм за всички” се очертават няколко дестинации в Централна Македония, Пелопонес , Атика и Тесалия, предпочитани от местните туристи. Най-посещавани са големите градове Атина и Солун, както и малки етнографски градчета като Толо в Агролида, Янина в Северозападна Гърция, Едипсос на о. Евбея, Тасос , планинското селища Калаврита в Аркадия и Кастория в Егейска Македония.

За да бъдат стимулирани посещенията, цената на билетите на всички туристически обекти, държавна и общинска собственост, са на половин цена до края на март.  



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати