Новини Транспорт

Пътниците на Хийтроу са се увеличили 3 пъти

   
Пътниците на Хийтроу са се увеличили 3 пъти

Броят на пътниците, преминали през терминалите на основното британско летище "Хийтроу" (Heathrow), е нараснал повече от тройно на годишна основа миналата година до 61,6 милиона пътници, предаде Франс прес. Това ниво обаче остава доста под предпандемичното.

Става дума за "най-голямото увеличение на пътникопотока от всички европейски летища", подчерта "Хийтроу" в комюнике, публикувано днес. 

Броят на пътниците остава на 76 на сто от нивата, отчетени през 2019 година преди КОВИД-19. Лондонският "хъб" се сблъска миналата година с редица неуредици, тъй като секторът изпитваше трудности да се справи с възстановяването на търсенето след пандемията. 

Пролетните и летните ваканции миналата година бяха белязани от стачки и недостиг на персонал, които доведоха до безкрайни опашки, закъснения, проблеми с обработването на багажа и анулиране на полети.

"Хийтроу" трябваше също да постави таван върху броя на пътниците, преминаващи през обектите му всеки ден - мярка, която бе отменена на 30 октомври.

Летището се сблъска и със стачка на граничната полиция по време на коледно-новогодишните празници, но мобилизирането на военни, които да заменят стачкуващите, ограничи влиянието й за пътниците. 

"92 на сто от пътниците са преминали през контрола по сигурността за по-малко от 10 минути при коледния пик", увери "Хийтроу", чийто брой пътници е скочил с 90 на сто на годишна основа по време на празниците, достигайки над 5,9 милиона пътници през декември.

"Трансатлантическите полети са били един от основните двигатели за нарасналия обем пътници миналата година" , уточни лондонското летище.

"Хийтроу" изрази днес опасенията си, че "възстановяването на авиационния сектор, който е от жизненоважно значение за икономиката, може да бъде забавено от новото въвеждане на тестове за пътници в Обединеното кралство и други места заради нарасналия брой случаи на КОВИД-19 в Китай".

Летището обяви в края на декември, че иска да наеме 25 000 души, за да работи с пълния си капацитет през предстоящите пикове на търсене, но предупреди, че очаква да се върне към предпандемичните нива на трафика едва след няколко години. 

Освен това британските служби за борба с тероризма са започнали разследване, след като в края на декември заловиха пратка, съдържаща малко количество уран, обяви вчера полицията. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати